Andelen utenlandske servitører i norsk utelivsbransje øker og øker. Nesten halvparten av landets servitører er nå utlendinger, skriver VG.

Nærings- og handelsdepartementet får onsdag en omfattende rapport om norsk serveringsnæring.

– 105 000 jobber med servering i Norge. Det er en betydelig bransje som vi alle har et nært forhold til, fordi vi legger igjen penger der hele tiden; i kaffebarer, kiosker, restauranter og barer, sier direktør Rolf Røtnes i Damvad, som har hatt ansvaret for rapporten, til VG.

Ett av hovedfunnene i rapporten er at andelen utenlandsk arbeidskraft øker og øker: Veksten i andelen med utenlandsk bakgrunn har gått opp fra 22 prosent i 2003 til 40 prosent i 2013.

– Men tar vi med andelen ikke norske arbeidstakere øker prosentandelen fra 40 til 47 prosent når de uten registrert bostedsadresse tas med, sier Rotnes.

Til sammenligning er andelen med utenlandsk bakgrunn i Fastlands-Norge 14 prosent.

Rapporten slår også sprekker i myten om at svenskene snart er i flertall blant servitørene. De fleste med utenlandsk bakgrunn kommer fra Asia. I fjor hadde 23 prosent av de sysselsatte i serveringsnæringen asiatisk bakgrunn. Denne gruppen utgjør dobbelt så mange som svenskene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Det er ikke bare søndager i livet

 

– Norske arbeidere føler seg ekskludert