Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokkeskolen

Temperere sjokolade

Oppskrift på hvordan man temperere sjokolade av Even Ramsvik

Oppskrift på hvordan man temperere sjokolade av Even Ramsvik

-
+

Ingredienser

  • Mørk sjokolade, over 55% kakaoinnhold

Sjokolade til konfekt og glasur krever sitt termometer.

SLIK GJØR DU

Dekk til med plast så ikke noe vann kommer i

Dekk til med plast så ikke noe vann kommer i

Bruk sjokoladepellets eller knekk sjokoladen i små biter i en bolle. Kok opp en halvfylt kjele med vann og trekk til side. Ha i bollen med sjokolade og rør innimellom. Pass nøye på at det ikke kommer vann/damp i sjokoladen. Sjekk med termometer, temperaturen må ikke overstige 50 grader. Ta ¼ av den smeltede sjokoladen til side.

 

Ha bollen over i et bad med isbiter og kjøl fort ned til 30 grader under omrøring.

 

Nå tilsetter du den varme sjokoladen du tok av. Rør inn litt og litt, og sjekk hele tiden med termometeret. Ved 32 grader har sjokoladen perfekt arbeidstemperatur. Jobb raskt med sjokoladen fra nå. Dersom den blir kald og tykk er det vanskelig.

 

Vil du lage fylt konfekt som Ramsvik, bruk former av plast. Ikke vask dem mellom hver bruk, men tørk/gni dem godt med ren bomulls­vatt. Hell sjokoladen raskt i formene til de er dekket og hell av overskuddssjokolade. La tørke opp/ned over en rist. Når sjokoladen er stiv, skrap vekk sjokolade fra toppen – den kan smeltes om.

 

Nå kan du ha i fyll, som for eksempel smørkaramellmasse og hassel­nøtt. Lag bunn ved å helle over et lag til med temperert sjokolade. Skrap av når den er stivnet.

 

Kakk de ut

Kakk de ut

Har du gjort alt riktig, er det lett å slå ut konfekten når sjokoladen er stivnet. Ha formen på skrå opp/ned over et rent kjøkkenhåndkle og bank med et knivskaft.

SERVERING

Konfekten kan pyntes for eksem­pel med vakkert konfektpulver av gull eller andre farger. Da er det bare å sette over kaffen.