Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres klassiske kaker

Fyrstekake

Kakefyrsten
Oppskrift på fyrstekake av Sverre Sætre

Oppskrift på fyrstekake av Sverre Sætre

-
+

Tertebunn

  • 300.00 g hvetemel
  • 200.00 g kaldt usaltet smør i 2 cm terninger 
  • 100.00 g melis
  • 1.00 egg

Mandelfyll

  • 50.00 g tørkede bringebær, gjerne frysetørkede 
  • 220.00 g skåldede mandler
  • 200.00 g sukker
  • 20.00 g smør
  • 1.00 eggeplomme
  • 1.00 egg
  • 0.50 dl kremfløte

Pensling

  • 1.00 eggeplomme
  • 1.00 ss vann

Slik gjør du

Tertebunn

Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og la den hvile cirka to timer i kjøleskap.

Smør en terteform på 20 cm i diameter. Kjevle terte­­deigen til en cirka to mm tykk leiv. Legg deigen i terteformen slik at den dekker både bunn og kant. Sett så deigen i fryseren i 30 minutter. Deigen som blir til overs, legges i kjøleskapet. Denne skal brukes til rutemønsteret på toppen av kaken.

Mandelfyll

Kjør tørket bringebær i en kjøkkenmaskin og sikt bort stenene. Det er bare det fine pulveret som skal brukes. Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin sammen med sukkeret til det er helt fint. Smelt smøret og bland det inn. Ha i eggeplomme, egg, fløte og bringebærpulver og bland det godt inn.

Pensling

Forvarm stekeovnen til 170°C. Ta tertedeigen ut av fryseren og fyll mandelmassen i terteformen. Ha litt vann på fingrene og press massen ut i formen. Kjevle ut resten av deigen og kutt den i tynne strimler med en kaketrinse. Eventuelt overskytende deig kan pakkes i plast og oppbevares i fryseren. Legg så strimlene i et rutemønster på toppen av kaken. Pensle toppen av kaken med eggeplomme og litt vann. Stek kaken til den er gylden, det tar cirka 20 minutter. La kaken avkjøles i formen i romtemperatur. Server romtemperert. Pynt med bringebær og eventuelt litt bringebær­syltetøy.