Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bonden og kokken

Grønne jordbær med makrell og løpstikke

Michelin-kokkens oppskrifter med jordbær
Oppskrift på grønne jordbær med makrell og løpstikke

Oppskrift på grønne jordbær med makrell og løpstikke

-
+

Jordbær

  • 12.00 stk grønne jordbær (umodne, men med noe sødme)
  • 3.00 dl hylleblomsteddik

Lettrøkt makrell

  • 4.00 stk makrell (filetert)
  • 4.00 dl saltlake (10%)

Løpstikkeemulsjon

  • 2.00 dl løpstikke (grovhakket)
  • 1.00 ts grov sennep
  • 1.00 ss eddik
  • 0.50 dl rapsolje
  • salt

Slik gjør du

  • Del bærene i to eller fire og legg dem i en plast- eller glassbeholder.
  • Dekk med eddiken og mariner i minimum én uke.

Lettrøkt makrell

  • Legg filetene i saltlaken i en time, ta ut og tørk godt.
  • Finn frem en metallbeholder med rist og tett lokk. Legg filetene på risten.
  • Fukt og varm 2 dl røkeflis i en stekepanne. Når flisen ryker og er godt brent, tenner du på resterende flis. Kvel flammene nesten umiddelbart.
  • Legg flisen i bunnen av beholderen og sett risten med makrellen på toppen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie – vær rask, slik at røyken ikke forsvinner.
  • Sett hele bakken i isvann slik at makrellen ikke blir varm, da den blir vanskelig å jobbe med. Røk fisken i 5–6 minutter. Ta filetene forsiktig ut og avkjøl dem i kjøleskap.
  • Fileten grilles raskt på skinnsiden og deles i passende biter ved servering.

Løpstikkeemulsjon

  • Purér løpstikke, eddik og sennep.
  • Spe med oljen og smak til med litt salt.

Anretning

  • Dander jordbær og makrell på en tallerken. Hell emulsjon over og server.