Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Oppløftende fra Alsace

Tekst
Åssider teppebelagt med vinmarker i Alsace Foto: Ariada De Raadt

Åssider teppebelagt med vinmarker i Alsace Foto: Ariada De Raadt

Fire tradisjonsrike vinprodusenter fra Alsace gjør utvalget fra vinregionen betraktelig mye bedre her til lands.

Vinene til de tradisjonsrike familiene Ginglinger, Binner, Pfister og Boeckel har funnet veien til Vinmonopolets bestillingsutvalg. Selv om sistnevnte fortsatt har mange viner på spesialbestilling bidrar de nye vinene til å fylle et tomrom i utvalget av vin fra Alsace i Norge.

Inkonsekvente viner. Alsace som vinregion har blitt satt skyggen av tyske friske hvitviner de siste årene. Og har slitt med en noe udefinerbar vinstil, som virkelig har skilt klinten fra hveten blant vinprodusentene. Redningen de siste årene har vært kjølige og syrerike årganger som 2010 og 2013 som med sitt lave utbytte har vist hvilke potensiale som finnes i den franske regionen. I tillegg har pasjonerte og nyutdannede unge arvtagere så smått begynt å overta etter en generasjon vinprodusenter som mer eller mindre har vært i villrede når det kommer til hvilke stil deres viner skal ha.

Alsace på sitt beste 

Tidlig ute. Et av unntakene er familien Pfister som allerede da André og hans kone Marie-Anne overtok vingården i 1972 gikk over til økologisk dyrking.
Pfister har holdt til i landsbyen Dahlenheim siden 1780. I dag er det åttende generasjon representert av Mélanie Pfister som skal føre arven videre.
Vinene deres er presise og mineralske med en gjevt over spenstig syre som representerer deres terroir rundt landsbyen Dahlenheim ypperlig.

Familien Binner har laget vin i landsbyen Ammerschwihr siden 1770, og har vært på markedet i Norge i noen år. I dag er det Audrey og Christian Binner som driver familiegården som har syv hektar med økologisk og biodynamisk dyrket vinmark. Rosinene i pølsa er deres andel i Grand Cru vinmarkene Schlossberg og Kaefferkopf, selv om de lager tilsammen 60 forskjellige viner.

Tradisjonsrik nyhet. Ginglingers viner er før første gang representert i Norge. Familien har laget vin i den pittoreske landsbyen Eguisheim siden 1610. I dag er det 12 generasjon Mathieu Ginglingers som styrer skuta. Vinene deres blir laget etter økologiske prinsipper, og familien har i dag 9 hektar med vinmark å boltre seg på. De lager totalt 19 forskjellige viner, men enn så lange har bare tre av dem funnet veien hit. Hvor deres konsentrerte riesling fra Grand Cru vinmarken Pfersigberg i 2013 er et virkelig godt kjøp. 

De siste spennende nyheten fra Alsace kommer fra Boeckel. Vinene deres har tidligere nærmest bare vært tilgjengelig for restaurantmarkedet. Nå er flere viner å få tak i, selv om de beste kun er på spesialbestilling igjennom importøren.
Familien Boeckel driver i dag sin 160 år gamle vingård fra landsbyen Mittelbergheim med sine 23 hektar med vinmark beliggende der samt i landsbyene Barr, Eichhoffen og Andlau.
Det er femte generasjon med brødrene Thomas og Jean-Daniel Boeckel i spissen som leder familiegården. Sammen er de noen av de viktigste vinprodusentene å følge fremover i vinregionen.
 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.