Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

AKERSHUS

Venter slappere boligprisvekst

Ekstremt lavt utbud i de mest sentrale områdene er med på å presse prisveksten opp til historiske tall, sier eiendomsmegler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Akershus har hatt en boligprisvekst omtrent på linje med landsgjennomsnittet de siste årene. Slik forventer Samfunnsøkonomisk analyse at det vil fortsette.

- Våre prognose for boligprisveksten i 2016 er på 10,5 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Fredrik von Krogh, daglig leder Proaktiv Asker. Foto: Proaktiv Eiendomsmegling
- Vi kommer til å se høy prisvekst også i tiden fremover, og den vil antagelig ikke avta før man når dit at folk rett og slett ikke har mer penger å kjøpe for.

- Prisveksten opp til historiske tall

Høy boligbygging og avtagende befolkningsvekst vil resultere i avtagende boligprisvekst i Akershus de neste årene, ifølge sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

- Vi anslår boligprisveksten i 2017 til 10,4 prosent. Veksten avtar så til 6,3 prosent i 2018, og ytterligere til 4,4 prosent i 2019. Samlet over perioden gir det en vekst 5,0 prosentpoeng over landsgjennomsnittet, skriver Bjørnstad i prognoserapporten Norsk økonomi.

Daglig leder Fredrik von Krogh i Proaktiv Asker påpeker at folk i Norge er ekstremt opptatt å eie egen bolig og at den i tillegg skal den fremstå som ny med pen innredning.

- Dette «behovet» tror jeg ikke vil forandre seg. I det markedet vi opererer, opplever vi et ekstremt lavt utbud i de mest sentrale områdene, noe som er med på å presse prisveksten opp til historiske tall. Trekker man litt ut fra sentrale områder er markedet mer flatt og uforandret, sier von Krogh.

- Høyest boligbygging i landet

Etter noen trege år ble det solgt rekordmange nye boliger i Akershus i 2015.

- Nyboligsalget har fortsatt å øke i 2016. I perioden desember 2015 til august 2016 ble det registrert salg 20 prosent flere salg av nye boliger i fylket sammenlignet med samme periode ifjor. Det svært gode salget vil gi seg utslag i økt bygging av nye boliger i årene fremover, skriver Bjørnstad.

I 2016 forventer Samfunnsøkonomisk analyse at det fullføres 4.200 boliger i Akershus, før det tar seg opp til 4.800 boliger i 2017 og 5.700 boliger i 2018. I 2019 forventes 4.900 nye boliger.

- Med en slik boligbygging vil Akershus være det fylket med klart høyest boligbygging i landet de neste årene, ifølge Bjørnstad.

Fredrik von Krogh, som har base i Asker, mener etterslep på boligbygging presser opp prisene.

- Denne tendensen vil heller forsterkes enn avta, fordi det vil ta lang tid for nybygg å ta igjen etterslepet, sier von Krogh.

Kort pendleravstand avgjørende faktor

- Kort pendleravstand til Oslo kan være en avgjørende faktor for at familier velger å bosette seg i Akershus med generelt lavere boligpriser sammenlignet med Oslo, skriver Bjørnstad i rapporten.

Befolkningsveksten har vært høy i Akershus i mange år. I 2015 var befolkningsøkningen på om lag 9650 personer.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er såkalt innenlandsk flyttegevinst en viktig årsak til den kraftige veksten. Dette betyr at det er personer bosatt i andre fylker i Norge som flytter til Akershus, ifølge rapporten.

- Vi tror at befolkningsveksten vil fortsatt holde seg høy i Akershus utover i prognoseperioden, og ligge på rundt 10-11.000 personer i 2016-2018, før det avtar noe i 2019, skriver Bjørnstad.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .