Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

ROGALAND

- Svært svak boligprisutvikling

Oljefylket kan se boligprisoppgang allerede fra neste år. Såvidt.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I 2016 venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene i Stavanger og Rogaland ender i soleklar minus, men tror det kommer en forsiktig prisoppgang fra neste år.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Michael R. Myhre, daglig leder i Eie Eiendomsmegling Stavanger. Foto: Eie Eiendomsmegling
- De fleste budrunder starter langt under prisantydning, for så å ende opp ikke langt under antydning. I Rogaland er det mer bevegelse nå enn i første halvår. August og september har uten tvil vært årets beste måneder i vårt selskap i 2016.

- Boligprisvekst på 1,8 prosent

- Til tross for utsikter om moderat boligbygging, vil et i utgangspunktet høyt boligprisnivå, svak befolkningsvekst og økende arbeidsledighet som følge av oljenedturen resultere i svært svak boligprisutvikling i Rogaland og Stavanger, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Samfunnsøkonomisk analyse tror boligprisene i Stavanger vil falle med 5,6 prosent i 2016, før 2017 gir en svak boligprisvekst på 1,8 prosent. Økt aktivitet på kontinentalsokkelen vil så trekke veksten opp til 4,8 prosent i 2018 og 5,1 prosent i 2019, ifølge prognosene.

- For Rogaland fylke vil utviklingen være noe bedre, men likevel svært svak, skriver Bjørnstad.

- Tar seg veldig god tid før de byr

- I Rogaland er det mer bevegelse nå enn i første halvår. Det kommer i snitt flere personer på visningene og salgene går vesentlig raskere enn før sommeren. Flere ringer også å ber om privatvisninger enn det som var tilfelle før sommeren, sier daglig leder Michael R. Myhre i Eie Eiendomsmegling Stavanger.

Nyboligsalget i Rogaland og Stavanger er fortsatt svakt.

En stor andel av boligbyggingen i Rogaland foregår i Stavangerregionen, og det er først og fremst her nyboligsalget har stoppet opp, ifølge rapporten.

- Det kan se ut til at nedgangen i oljebransjen, økende arbeidsledighet og et i utgangspunktet høyt boligprisnivå skremmer innbyggerne fra å kjøpe boliger på prospekt, mener Bjørnstad.

- Vi merker at kjøperne ofte tar seg veldig god tid før de byr, besøker gjerne boligen både to og tre ganger før de eventuelt legger inn bud, sier Myhre.

- Vedvarende høyere arbeidsledighet

Utsikter til fallende oljeinvesteringer vil trolig gi vedvarende høyere arbeidsledighet i Rogaland, sammenlignet med hva man har sett de siste årene.

Fallet i oljeinvesteringene og lav oljepris gjør at Samfunnsøkonomisk analyse tror befolkningsveksten vil forbli lav i Stavanger og Rogaland de neste tre årene.

Fjorårets markante hopp i den registrerte arbeidsledigheten i fylket ga et kraftig fall i arbeidsinnvandringen. Mange har også valgt å flytte fra både Stavanger og Rogaland, bemerker Bjørnstad.

Befolkningsveksten i Rogaland og Stavanger var på henholdsvis 0,8 og 0,4 prosent i 2015.

- Vi tror denne svake veksten vil vedvare ut prognoseperioden for både Stavanger og Rogaland, skriver Bjørnstad.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .