Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Buskerud

Få skyer på himmelen for boligmarkedet i Buskerud

Boligprisene i Buskerud vil stige mer enn landsgjennomsnittet de neste årene, viser nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 9,1 prosent i Buskerud, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- I forhold til rentenivået og generell økning i lønnsinntekter, er ikke prosentsatsen av hva vi bruker av penger for å bo illevarslende høy
Foto: DNB Eiendom
– I forhold til rentenivået og generell økning i lønnsinntekter, er ikke prosentsatsen av hva vi bruker av penger for å bo illevarslende høy
Gunnar Helge Eek Berger Daglig leder i DNB Eiendom Drammen

Boligprisene i Buskerud vil stige med 9,1 prosent i år, før prisveksten neste år faller til 4,5 prosent, viser prognosene fra Samfunnsøkonomisk analyse. I 2019 og 2020 blir prisveksten på henholdsvis 4,1 og 4,0 prosent, ifølge anslagene.

Dette vil gi en samlet vekst i prisene på 23 prosent i løpet av fireårsperioden.

– God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Buskerud sammenlignet med landsgjennomsnittet, skriver analytikerne i rapporten.

Mot slutten av perioden vil høyere rente bidra til å dempe oppgangen i prisene.

– Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Daglig leder Gunnar Helge Eek Berger i DNB Eiendom Drammen mener at boligmarkedet i Buskerud fortsatt vil preges av nærheten til Oslo.

– Vi registrerer at markedet fortsatt er stigende, og jeg tror på fortsatt oppgang i prisene de nærmeste tre årene. Jeg kan fortsatt ikke se mange skyer på himmelen i denne forbindelse, sier han.

- Oslo er det store lokomotivet og pådriveren for den prisveksten som har vært her. Derfor forventer jeg fortsatt press i boligmarkedet her, spesielt i Drammen og de omkringliggende kommunene grunnet nærhet til Oslo, sier Eek Berger.

Rekordhøyt salg av nye boliger

Det har vært en jevn tilstrømning av nye boliger i fylket de siste årene.

– Mange nye boliger på markedet og jevnt godt salg tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy i årene fremover, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I 2016 ble det solgt 1.100 nye boliger i Buskerud.

– Dette var rekordår, og tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver analytikerne.

Bruker ikke illevarslende mye på bolig

Berger i DNB Eiendom Drammen tror ikke rentenivået i Norge kan øke vesentlig de nærmeste årene.

- Sett i forhold til rentenivået og generell økning i lønnsinntekter, er ikke prosentsatsen av hva vi bruker av penger for å bo illevarslende høy, mener han.

Han venter netto tilflytting til både Drammen og Hønefoss de neste årene, og han mener også at boligmarkedet i Kongsberg har stabilisert seg.

I år venter han at prisene stiger fire prosent i Buskerud og seks prosent i Drammen-området, mens øvre del av Buskerud, som ligger lenger unna byene, vil ha svakere prisvekst.

Befolkningsvekst på gjennomsnittet

Samfunnsøkonomisk analyse tror at nærheten til Oslo vil sikre god befolkningsvekst i Buskerud i årene som kommer:

– Vi forventer at befolkningsveksten tar seg noe opp fra fjoråret, men at den vil være lavere enn tidligere år.

I prognoseperioden venter analytikerne en befolkningsvekst i Buskerud på rundt 0,6-0,7 prosent.

– Dette er om lag som landsgjennomsnittet. Det er først og fremst i de bynære kommunene Drammen, Øvre og Nedre Eiker, Røyken og Hole at den store befolkningsøkningen vil komme, men også Kongsberg forventes å ha god befolkningsvekst i perioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

– Flere av disse kommunene er utpregede pendlerkommuner i dag, og vi forventer at dette vil øke i omfang i årene framover, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .