Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Oppland

Oslo-utflyttere bidrar til boligprisveksten i Oppland

Prisene skal opp 19 prosent de neste fire årene, ifølge nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Oppland vil ha noe lavere prisvekst enn landsgjennomsnittet fremover, ifølge rapporten.

– For 2017 tror vi veksten blir 8,1 prosent i, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Vi har en stadig større kjøpegruppe fra Oslo-området
Foto: Privatmegleren
– Vi har en stadig større kjøpegruppe fra Oslo-området
Pål Thomas Trøseid Eiendomsmegler i Privatmegleren Lillehammer.

Samfunnsøkonomisk analyse venter at boligprisene i Oppland vil vokse med 8,1 prosent i år, før prisveksten så faller ned til 4,5 prosent neste år. I 2019 og 2020 venter analytikerne en vekst i prisene på henholdsvis 2,9 og 2,7 prosent.

Samlet gir dette en prisvekst på 19 prosent i løpet av fireårsperioden.

– Vi tror at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette. Dette vil i tillegg til god tilgang på billige tomter bidra til noe lavere boligprisvekst enn landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Høy boligbygging i forhold til antall nye innbyggere, samt god tilgang på billige tomter og høyere rente mot slutten av perioden ligger bak anslagene.

– Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Eiendomsmegler Pål Thomas Trøseid i Privatmegleren Lillehammer sier det er få boliger til salgs i byen for tiden.

– Det gjør at den generelle etterspørselen er stor per eiendom. Dette er vel noe av årsaken til at Lillehammer hadde den høyeste prisveksten i januar sammen med Asker, sier Trøseid.

Høyere boligbygging

Det ble fullført 730 boliger i Oppland i fjor. Høy igangsetting gjennom fjoråret tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy også i år og Samfunnsøkonomisk analyse anslår at det blir bygget 900 boliger i år.

– I Oppland hadde vi i februar i år registrert 660 nye boliger fordelt på 38 prosjekter. Omtrent halvparten av disse boligene ligger i Gjøvikregionen, mens 30 prosent ligger i Lillehammerregionen. I løpet av 2016 ble det registrert salg av 294 boliger i Oppland. Det er en økning med 70 boliger fra 2015, skriver analytikerne i rapporten.

Venter jevn prisvekst

Trøseid ved Privatmegleren Lillehammer mener en annen årsak til den kraftige prisveksten på Lillehammer den siste tiden er at det har blitt solgt vesentlig flere boliger i den høyeste prisklassen.

– Vi har en stadig større kjøpegruppe fra Oslo-området, sier Trøseid.

Blant årsakene til dette trekker Trøseid frem klima, avstanden til storbyen, fjellet, oppvekstvilkårene for barna og fleksibilitet i forhold til hvor man jobber fra.

– Denne målgruppen er kresen og selektiv, men kjøpesterk grunnet prisnivået i Oslo og omegn. Jeg vil anta at det vil være en jevn prisutvikling på Lillehammer i årene som kommer med en økning på 5-6 prosent årlig, sier Trøseid.

Fylket har vært preget av lav befolkningsvekst de siste årene. Fødselsunderskudd og innenlands flyttetap bidrar til å dempe veksten. Til tross for at netto innvandring til Oppland i fjor var på om lag 1.300 personer, økte befolkningen bare med drøyt 500 personer.

– Videre i prognoseperioden forventer vi fortsatt lav, men positiv befolkningsvekst på 0,2 prosent årlig, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .