Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Østfold

Bedre balanse i boligmarkedet i Østfold

– Vi tror på en noe mer forsiktig prisutvikling, sier eiendomsmeglertopp.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Osloregionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Østfold sammenlignet med landsgjennomsnittet. For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 9,4 prosent i Østfold, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

-  Vi tror på en noe mer forsiktig prisutvikling dette året enn i fjor
Foto: EM 1
– Vi tror på en noe mer forsiktig prisutvikling dette året enn i fjor
Håkon Fossvik Administrerende direktør i Eiendomsmegler Østfold Akershus

– For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

For 2018 er anslaget en vekst i prisene i Østfold på 5,3 prosent, og for 2019 og 2020 anslås det en vekst på henholdsvis 3,7 og 3,8 prosent.

Samlet gir det en prisvekst på nye 24 prosent i de fire årene fra 2017 til og med 2020.

- Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Administrerende direktør Håkon Fossvik i Eiendomsmegler Østfold Akershus registrerer fortsatt en høy etterspørsel etter nye boliger i hele Østfold.

- Grunnet stadig lavere rente og relativt stabilt arbeidsmarked blir kjøpsevnen fortløpende forbedret, noe som gjenspeiles i prisutviklingen. Endringen for i fjor ble ganske mye større enn hva vi regnet med, sier Fossvik, som mener kjøpsevnen begynner å nærme seg et nullpunkt i Østfold .

– Så vi tror på en noe mer forsiktig prisutvikling dette året enn i fjor, sier Fossvik, som anslår at prisene i fylket i snitt skal opp 5-6 prosent i 2017.

Høy boligbygging

Det har vært en jevn tilstrømming av nye boliger i Østfold de siste årene. Dette ga en kraftig stigning i beholdningen av usolgte boliger gjennom 2015 til tross for godt salget. I løpet av 2016 har beholdningen falt.

Mange nye boliger og jevnt godt salg gjør at Samfunnsøkonomisk analyse forventer at boligbyggingen vil holde seg høy i Østfold i årene fremover. I 2016 ble det fullført 1.310 boliger i Østfold.

– Spesielt vil det gode salget vi har registrert i ECON Nye boliger i fjor og hittil i år gi mange innflyttingsklare boliger i 2017 og 2018, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Ser stabilt bruktboligsalg

Fossvik i Eiendomsmegler Østfold Akershus forventer et ganske stabilt antall salg, og fortsatt rask omsetningshastighet.

- Boligmarkedet vil dermed oppleves som ganske velfungerende og forutsigbart, forutsatt en slik moderat prisutvikling. Vi ser at starten på året bygger opp under en slik utvikling, hvor det er lagt ut 20 prosent flere boliger for salg per februar i år enn i fjor, med en omsetningstid på rett over 30 dager i snitt, sier Fossvik.

Litt lavere befolkningsvekst fremover

Østfold er det fylket med nest høyest innenlandsk innflytting etter Akershus. I 2016 var denne på 1.550 personer.

– Kort pendleravstand til Oslo er en viktig forklaring til dette. Høye boligpriser i Oslo gjør det attraktivt å flytte til regioner med kort pendleavstand til hovedstaden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten, og legger til:

– Dette underbygges av at en stor andel befolkningsveksten de siste årene kom i kommunene som grenser til, eller ligger i kort pendleravstand til Oslo og Akershus. De seks kommunene Moss, Rygge, Våler, Hobøl, Spydeberg og Askim har stått for store deler av befolkningsveksten i fylket de siste årene.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer en noe lavere befolkningsvekst i fylket i årene som kommer. I 2016 var veksten 1,1 prosent.

– Vi forventer befolkningsvekst på 0,6-0,7 prosent årlig i perioden 2017-2020 for Østfold, skriver analytikerne.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .