Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Rogaland

Venter fire år med boligopptur i Stavanger

Rogaland er eneste region hvor boligprisveksten vil tilta fremover, ifølge ny rapport. – Budene sitter noe løsere, sier megler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– For Stavanger tror vi boligprisene vil ta seg opp i 2017 med 2,6 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Det er i gjennomsnitt flere personer på visningene og budene sitter noe løsere nå enn tidligere
Foto: Eie Eiendomsmegling
– Det er i gjennomsnitt flere personer på visningene og budene sitter noe løsere nå enn tidligere
Michael R. Myhre Daglig leder ved Eie Eiendomsmegling i Stavanger

- For Stavanger tror vi boligprisene vil ta seg opp i 2017 med 2,6 prosent. I 2018 lyder prognosen vår på 4,8 prosent, før boligprisveksten vil ligge på om lag 5 prosent i 2019 og 2020. For Rogaland fylke vil utviklingen være om lag på samme nivå, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Samlet for perioden gir det en ventet prisstigning på drøye 18 prosent både i Stavanger og Rogaland sett under ett.

Daglig leder Michael R. Myhre ved Eie Eiendomsmegling i Stavanger mener den verste tiden er tilbakelagt.

- Det er i hvert fall slik det ser ut nå, sier Myhre.

Oljekrisen har ikke helt sluppet taket ennå, og det vil ta tid før markedet er normalisert, mener Myhre.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019.

- Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

- Budene sitter noe løsere nå

- Det er i gjennomsnitt flere personer på visningene og budene sitter noe løsere nå enn tidligere. Til tross for at bankene har strengere krav til finansiering enn før, merker vi at flere får lån og flere får til og med kjøpe ny bolig før den gamle er solgt. Det var en utfordring i 2015 og delvis 2016. Bankene krevde ofte at man skulle selge før man kjøpte, sier Myhre.

Han registrerer at det fremdeles er en del overliggere fra 2016 i markedet. Eiendommer lagt ut i år har stort sett blitt solgt, ifølge Myhre.

- Fortsetter dette kan vi muligens se en prisvekst på rundt fem prosent i 2017, sier Myhre.

Et mer moderat boligprisnivå i byen vil legge til rette for boligprisvekst i årene fremover, og motsatt vil utsikter til fallende oljeinvesteringer trolig gi vedvarende høyere arbeidsledighet i Rogaland, sammenlignet med hva vi har sett de siste årene, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

Har kommet flere prosjekter i markedet

Boligprisene, nyboligsalget og boligbyggingen i Rogaland har falt betydelig i dragsuget av nedgangen i petroleumsnæringen.

- Men det ser ut som om nyboligmarkedet har tatt seg opp siden høsten 2016. Spesielt gjelder dette Stavanger, hvor det nå har kommet flere prosjekter i markedet og som har jevnt salg, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

For 2017 forventer prognosemakerne lav boligbygging, med om lag 3.000 boliger i Rogaland samlet, hvorav 450 av disse i Stavanger.

- Vi forventer at nyboligsalget vil ta seg opp i regionen, og utover i perioden legger vi til grunn boligbygging på rundt 3.500 boliger i Rogaland samlet, skriver analytikerne.

Venter svak befolkningsvekst

Fallet i oljeinvesteringene og lav oljepris gjør at Samfunnsøkonomisk analyse forventer at befolkningsveksten vil forbli lav gjennom hele prognoseperioden.

De siste årenes markante hopp i den registrerte arbeidsledigheten i fylket ga et kraftig fall i arbeidsinnvandringen.

Befolkningsveksten i Rogaland endte på 1.850 personer i 2016, om lag halvparten av året før. I Stavanger var befolkningsveksten bare på 84 personer.

- Vi tror denne svake veksten vil vedvare ut prognoseperioden for både Stavanger og Rogaland, men ta seg noe opp fra fjoråret, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .