Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Sør-Trøndelag

– Få veldig heftige budrunder

Likevel blir det fire nye år med boligprisoppgang i Sør-Trøndelag og Trondheim, ifølge ny rapport.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Vi tror på boligprisvekst omlag som landsgjennomsnittet gjennom hele prognoseperioden, men noe høyere i Trondheim, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

For 2017 forventer analytikerne en boligprisvekst i Trondheim på 9,3 prosent.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Vi har ingen soveposekø på nybygg, og få veldig heftige budrunder på bruktbolig, men jevnt godt salg siste år omkring ti prosent prisstigning
Foto: Eiendomsegler 1
– Vi har ingen soveposekø på nybygg, og få veldig heftige budrunder på bruktbolig, men jevnt godt salg siste år omkring ti prosent prisstigning
Tonje Borthen Avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge Nybygg

Trondheim og Trøndelagsfylkene har opplevd sterk boligprisvekst de siste årene. Mellom 2010 og 2016 vokste boligprisene i Sør-Trøndelag med 32 prosent, 2 prosentpoeng sterkere enn landsgjennomsnittet.

- I 2018 forventer vi en vekst i Trondheim på 5,7 prosent, før veksten ender ned mot 4,4 prosent i 2019, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

For Sør-Trøndelag tror analytikerne boligprisveksten i stor grad følger Trondheim, men at den vil ligge noe lavere.

- Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Avdelingsleder Tonje Borthen i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge Nybygg mener kombinasjonen av både sterk etterspørsels- og tilbudsside gir et velfungerende marked.

- Vi har ingen soveposekø på nybygg, og få veldig heftige budrunder på bruktbolig, men jevnt godt salg siste år omkring ti prosent prisstigning, sier Borthen.

Tror boligbyggingen tar seg opp

- Økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I Sør-Trøndelag og Trondheim skal det imidlertid kompenseres for et underskuddstilbud av boliger gjennom flere år, ifølge analytikerne.

De siste årene har boligbyggingen riktig nok tatt seg opp også her, og dette vil dempe boligprisveksten utover prognoseperioden, ifølge rapporten.

- Basert på gode salgstall for nye boliger tror vi at boligbyggingen vil ta seg ytterligere opp i år og neste år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

I rapporten legges det grunn en samlet boligbygging i Sør-Trøndelag på rundt 3.000 boliger i 2017, før det tar seg opp til 3.800 i 2018.

- Utover i prognoseperioden tror vi boligbyggingen vil avta mot 2.500 boliger i 2020. En stor andel av boligbyggingen vil finne sted i Trondheim, skriver analysebyrået.

Borthen i Eiendomsmegler 1 ser også at det er et godt tilbud av nye boliger og stadig lansering av både nye «stand alone» boligprosjekter og nye byggetrinn i bydelsutviklingsprosjekter.

Det neste året vil enda flere sentrumsnære prosjekter lanseres i markedet, ifølge Borthen.

Venter litt lavere befolkningsvekst

- Trondheim opplever sterk befolkningsvekst - faktisk 50 prosent høyere enn prognosene fra SSB siste år. Dessuten er arbeidsledigheten lav og fremtidstroen god, sier Borthen.

Den største delen av befolkningsveksten i Trøndelagsfylkene kommer i Sør-Trøndelag og Trondheimsregionen.

I løpet av femårsperioden 2012-2016 økte befolkningen i Sør-Trøndelag med 19.400 personer. Det tilsvarer en årlig vekstrate på 1,3 prosent. 73 prosent av økningen kom i Trondheim, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

I prognoseperioden har analytikerne lagt til grunn en noe lavere befolkningsvekst enn siste femårsperioden. I Sør-Trøndelag legger til grunn en befolkningsøkning på rundt 2.500 personer per år.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .