- Vi skal på en måte finne de som er lik oss selv, sier Johan Hjertson (29).

Foran seg har han en spørsmålsliste og cv-en til Jill Kristina Nordhus (24). NTNU-studenten venter i resepsjonen, og skal inn til jobbintervju foran Johan og Helga Iselin Wåseth (31), som begge gikk ut av skolen for henholdsvis to og ett år siden. De er nyansatte hos det tekniske konsulentselskapet ÅF, og har fått ansvar for å finne og ansette et knippe sisteårsstudenter.

– Det er lettere å få kontakt når man er som de man intervjuer. Folk er mer på vakt om det er en administrerende direktør som kommer, sier Bror Øiseth Jakobsen (26), en annen nyansatt som rekrutterer.

20.000 i stipend
– Først og fremst, hei, kul å ha deg her, sier Johan, mens Jill plasserer seg på den andre siden av bordet.

De som Helga, Johan og Bror ansetter blir ambassadører, en ny ordning som innebærer at studentene får 20.000 kroner i stipend, kursstipend på 10.000 kroner, tilgang på pult og pc under studietiden om de trenger det og fast jobb neste høst. Til gjengjeld må de spre det glade budskap om ÅF til sine medstudenter. Kandidaten Jill studerer bygg og miljøteknikk og kaller opplegget «en stor gulrot». Hun sier det er relativt vanlig for sisteårsstudenter å tegne kontrakter nå.

– Mange skriver kontrakter om høsten, så akkurat det er ikke så spesielt. Men her blir man implementert så tidlig, og det gjør det ekstra attraktivt i forhold til en annen kontrakt, sier Jill.

– Vil dette hindre deg i å søke på andre jobber, spør Helga.

– Ja. Dersom jeg blir ÅF-ambassadør ville jeg ikke søkt på andre jobber. Det ville føles illojalt, sier Jill.

– Er du en lojal person, spør Johan.

– Jeg er en veldig lojal person. Et eksempel på det er for eksempel at det jeg driver på med i fritiden har jeg drevet med lenge, svarer Jill.

Vil bli like kjent som Google
– Vi vil at folk skal si ÅF på innpust og utpust på samme måte som studenter ramser opp Google og et par andre arbeidsgivere på spørsmål om hvem de helst vil jobbe for. Vi vil bli større, og vil høyere opp på Universum-listen, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i ÅF.

Han sitter på kontoret sitt lengst inne i gangen mens intervjurunden pågår, og har ingenting han skulle sagt om hvem han vil møte i gangene neste høst. Håpet er at ambassadørene og bruken av de nyansatte skal gjøre ÅF mer kjent, at bedriften skal klatre på listene over studentenes «drømmearbeidsgiver» og dermed hanke inn sin del av de ettertraktede ingeniørhodene.

– Er profilering nødvendig for å få tak i nok folk?

– Dersom du ikke gjør det risikerer du å ikke få tak i dem. Vi var på NTNU, men det var alle andre så vi bestemte oss for å friske opp litt og skille oss ut, sier Guttormsen.

– Også blir vi jo veldig inspirert av å se våre svenske kolleger klatre opp på listen, sier Vibeke Gran, markedsansvarlig i ÅF Norge.

– Der har ÅF samme klang som Det Norske Veritas, du vet ikke helt hva de driver med, men det er kvalitet. Det er det vi håper å oppnå her i Norge også, sier Guttormsen.

«Rå kamp om de nyutdannede»
Totalt sett mangler Norge 7050 ingeniører, ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra 2011. ÅF har som ambisjon å bli dobbelt så store innen 2015, og dermed bli 10.000 ansatte på verdensbasis. I Norge ansetter de 20–30 i året.

– Det er en rå kamp om de nyutdannede, og de sitter i en situasjon der de kan velge. Både vi, konkurrenter og samarbeidspartnere bader i det samme bassenget og leter etter de samme folkene. Dette kan virke som en langsom prosess, men målet er at det skal gjøre oss kjent også blant førsteårsstudenter som har både tre og fem år igjen før de skal jobbe i markedet vårt, sier Gran.

– Hva skal til for at folk skal velge nettopp dere?

– Vi tror ikke det holder med profilering. De beste hodene kjenner sin egen verdi, og det er ingen vits i å lure dem. Du må ha substans i det du gjør, Lønnen må være der, men vi tror på faglig utvikling og at man får en karrierevei, ikke nødvendigvis en som leder opp til sjef, men at man får faglig tyngde, sier Guttormsen.

Mindre skremmende enn «mann i dress»
Ekskursjoner til bedriftens prosjekter, sommerjobber, gå tidligere ut mot studenter i studieløpet. Jill har flere forslag til hva hun kan gjøre som en eventuell ambassadør. Helga og Johan nikker og noterer.

– Det første som skjer er at du får tilbud om en skiweekend i Hemsedal, forteller Helga.

Jill Kristina Nordhus påpeker at det nok vil krasje med eksamensperioden, men Johan forsikrer om at jobben ikke skal gå ut over skolen. De håndhilser og går hver til sitt. Jill skal fly tilbake til Trondheim, og skrive skoleoppgave mens hun venter på svar.

- Hvordan synes du det gikk?

– Jeg synes det er vanskelig å bedømme, men det er kanskje noe mindre skremmende enn det hadde vært en «mann i dress» som hadde vært i 100 intervjuer før. Men jeg synes ikke intervjuer er så skummelt uansett, sier hun.

I resepsjonsområdet er Helga og Johan igjen.

– Det gikk veldig bra, hun snakket på og det var ingen problem å holde samtalen i gang, og det er på en måte vårt ansvar nå, at samtalen har en god flyt, sier Helga.

– Og det som er greit med å være på denne siden av bordet er at selv om det skulle gå dårlig, så er det ikke farlig for oss, sier Johan.

 

 

Flere saker om ingeniørstudier:

Gir deg 300.000 i året under utdanning + livslang karriere som ingeniør - hvis du vil

<b>- Jeg ville velge noe som gir meg jobb</b>

<b>NTNU vil kapre egne studenter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.