Midt i konstrueringen av en lastebil type LEGO Technic 8067 må masterstudent John Magee (24) forlate rommet.

– Vi sykemelder det mest aktive medlemmet og forstyrrer gruppearbeidet på ulike vis, forklarer Tone Rognstad, direktør for profilering og rekruttering i Statoil.

Fem Statoil-ansatte følger spent med på de fire gjenværende studentene. Hva gjør de nå?

8000 søkere
Riktig beslutning kan gi jobb i Statoil. Hvert år søker 8000 studenter jobb der. På onsdag var det «assessment center» og siste runde i en omfattende rekrutteringsprosess, 32 kandidater var fløyet inn fra hele verden for å løse gruppeoppgaver under nøye overvåkning av HR-avdelingen og faglige ledere i Statoil.

– Det er alltid en risiko for at man ansetter noen uten kompetansen de sier de har, eller at de ikke er den matchen vi trodde. Vi minimerer den risikoen ved å bruke assessment center, sier Magne Hovden, personaldirektør i Statoil.

De har 10–15 slike samlinger hvert år, og alle studenter som ikke har skrevet masteroppgave i bedriften eller hatt sommerjobb må gjennom en slik dag. For å bli invitert må du først ha scoret bra på to hjemmetester, hatt telefonintervju og forberedt et case.

– Det tar mye tid?

– Ja, det er en stor logistikkprosess. Vår erf#229 er at dette er noe studentene setter pris på. De opplever at de får en fair vurdering og man får vurdert alle helt likt. Med tanke på kostnadene ved en feilrekruttering tror jeg dette lønner seg.

«War for talent»
Årets oljefunn gjør ikke nåløyet bredere, Statoil trapper foreløpig ikke opp rekrutteringen, og vil som tidligere ansette rundt 300 studenter dette året.

– Vi har ingen problemer med ressurser når det gjelder oljefunnet, men det er en hyggelig utfordring som gjør at flere blir interessert i vår bransje, sier Hovden.

Etter å ha sponset Uka i Trondheim tidligere i høst, ble pågangen fra studenter så stor at de måtte arrangere ekstra «opptaksprøver». Likevel ser de skyer i horisonten.

– På lang sikt, si ti år, må vår bransje ha gjort noe for å øke mengden unge som tar realfag for å holde produksjonen oppe. Internasjonalt er det samme trend, det er en «war for talent» der ute og veldig mange har store ambisjoner og kjemper om den samme kompetansen, sier Hovden.

Siden starten av 2000-tallet har Statoil rekruttert uavhengig av oljepriser og finanskriser.

– Nå nedbemanner vi ikke om det kommer en bølgedal, men fortsetter rekrutteringen som før. Da er vi godt rustet til det som kommer etterpå istedenfor å alltid være på hælene.

Alt bestemmes i dag
I etasjen over diskuterer fem studenter hvordan de kan bruke en armé av nanoroboter til å øke utvinningsgraden av olje. De har en time på seg før de må legge frem presentasjonen for de tre Statoil-ansatte som følger med på diskusjonen. I tillegg til gruppeoppgaver består arbeidsdagen av individuelle oppgaver, tester og intervju.

Statoils Monica Varøy Haga bryter inn for å jazze opp diskusjonen blant studentene:

– Are, are you really really, really using your powers? Use the last minutes to come up with an idea beyond expecetations, one that will put Statoil on the technology map.

– No pressure, legger observatør May Tove Aasland, lakonisk til.

Det er minst like mange ansatte som kandidater engasjert denne dagen, og to av dem sitter ute av syne for studentene. På et «back office» tar de fortløpende imot poengscore etterhvert som gruppene løser oppgavene. Dette skal sikre at et godt sisteinntrykk ikke blir avgjørende for om de får jobb. Alt bestemmes i dag, etter studentene har dratt hjem samles observatørene og bestemmer hvem som får jobb.

– Om karakterer var det eneste som kriteriet ville det bekymret meg. Da ville vi ikke nødvendigvis fått de som var flinke til å samarbeide, og nettopp det er viktig for oss, sier Rognstad.

Tidspress
I Lego-rommet tikker klokken mens ingeniørstudentene setter sammen legobilen uten bilde eller bruksanvisning. HR-konsulent Linn Thaule Stødle har flere overraskelser på lur. Den «sykemeldte» John kommer tilbake. Så får ingen lov å prate sammen. Deretter kan de prate igjen, men i kampens hete sklir studentene fra engelsk til ekskluderende norsk. Dette noteres i permene rundt bordet.

– Dette make no sense, sier en av guttene mens lastebilen forsøksvis reiser seg på bordet foran dem.

Det går ikke så bra. Den ligner mest på en tanks, og det er mange legobrikker til overs.

– Det var veldig vanskelig, men en god test fordi den viser hvordan man jobber under tidspress og om man er effektiv, sier John Magee (24) etterpå.

Attraktive studenter
Studenten fra Nord-Irland tar en mastergrad på ESCP i Frankrike, og er på utveksling til BI. På fredag fikk han vite at han hadde kvalifisert seg til assessment center og har siden da brukt «all tid» til å forberede seg.

Men i likhet med de fleste andre på besøkssenteret er ikke Statoil eneste arbeidsgiveren han bruker krefter på.

– Nei, jeg er vel på det man kaller en melkerute nå. Og alle bedrifter har deadlines i disse dager, så det er veldig travelt og går vel utover skolen, sier Magee.

– Hvorfor søkte du her?

– Fordi det er veldig internasjonalt, og jeg alltid har hatt lyst til å jobbe i energisektoren. Også liker jeg at de ikke er en av gigantene, at de vil bli større og nettopp fant ny olje.

 

 

 



 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Flere saker fra DN Talent:

Kan regne med 500.000 i første jobb

80 % vurderer jobbsøkernes EQ

10 huskeregler for eksamen