De er blitt beskyldt for å ha surfet seg gjennom studiene, og endt opp med å bli bortskjemte og kravstore når de kommer ut i arbeidslivet. Forventningene til jobben er høye. De er på jakt etter solid lønn, fleksibilitet, god balanse mellom jobb og fritid - og vil boltre seg med siste nytt innen teknologi. De kan godt være "på" døgnet rundt, men krever også full tilgang til Facebook, Twitter og andre sosiale medier i arbeidstiden.

Er denne oppfattelsen av Generasjon Y - unge under 30 år - en myte eller realitet?

- Myte, slår en ny internasjonal undersøkelse blant nesten 25.000 unge fra 19 land fast. Studien, som er gjennomført av det britiske konsulentselskapet JBA, kaller tidligere generaliseringer av Generasjon Y for "nonsens". For denne gruppen skiller seg ikke stort fra andre aldersgrupper i yrkeslivet, ifølge John Blackwell, som står bak rapporten.

- Jeg er glad for å høre dette, for jeg har absolutt ikke inntrykk av at vi som tilhører Generasjon Y er bortskjemte, kravstore eller late. Måten vi har blitt stigmatisert på, har stilt oss i et lite nyansert og dårlig lys, sier Joakim Fredriksen (26), som jobber deltid som rekrutterer i IBM og tar en master i organisasjonspsykologi og ledelse ved Handelshøyskolen BI ved siden av.

- Større forskjeller innen gruppene
Han synes det blir helt feil å generalisere en gruppe kun på bakgrunn av generasjonstilhørighet.

- Forskjellene er mye større innad i generasjonene enn på tvers av generasjoner, det har tidligere forskning vist. Ønskene og kravene en arbeidstaker har til jobben sin formes i den tiden vi lever i og i det samfunnet og miljøet vi befinner oss i - men har mindre med alder å gjøre. I IBM rekrutterer vi både studenter og nyutdannede som representerer Generasjon Y som er utrolig kompetente, dyktige og engasjerte og overhodet ikke passer inn i myten. Selv har jeg heller aldri kjent meg igjen i karakteristikkene. Jeg prøver å ha klare grenser mellom jobb og fritid og er opptatt av ny teknologi, men det har nok mer med samtiden enn generasjonstilhørighet å gjøre, mener Fredriksen.

Som rekrutterer er han opptatt av å tenke mangfold når han plukker talenter til jobber. Det gir et langt bredere grunnlag.

- Helt objektivt ser vi at de som tilhører Generasjon Y tar lenger utdanning og flere i denne aldersgruppen vil etterhvert få høyere utdanning. Det gir et stort potensial. Men jeg har stilt meg undrende til at ledere har blitt oppfordret til å endre lederstil for å få få mest ut av Generasjon Y. Hvis man får fordommer mot en gruppe, og dermed behandler disse personene annerledes, kan fordommene lett bli en selvoppfyllende profeti. Alle søkere bør behandles likt, for vi i Generasjon Y er ikke fundamentalt annerledes enn tidligere generasjoner, sier Fredriksen.

- Må ikke tenke annerledes
John Blackwell i JBA sier til management-issues.com at sjefer slett ikke behøver å endre lederstil for å hanskes med de nye talentene.

For det er ikke slik at de krever å jobbe fleksibelt hele tiden, og de er heller ikke spesielt opptatt av stimuli som sosiale nettverk og den siste "må-ha"-teknologien når de er på jobb.

- Mange arbeidsgivere planlegger radikale endringer i retning mer fleksible arbeidsformer og mindre bruk av formelle kontorer fordi de tror at dette vil appellere til unge arbeidstakere. Men i lys av denne studien bør man tenke gjennom om det virkelig er nødvendig å iverksette disse planene, sier Blackwell.

Det stemmer heller ikke, slik man tidligere har trodd, at unge talenter hele tiden er på jakt etter nye spennende utfordringer. I stedet sier de at de vil gjøre en bra jobb der de er og ikke være konstant på utkikk etter noe nytt. Unge talenter er også mer tilbøyelig til å jobbe lengre arbeidsdager enn eldre kolleger og sette jobb foran familie.

- Det universelle ønsket blant ansatte i alle aldre og blant alle nasjonaliteter ser ut til å være at de vil jobbe for et solid selskap, de vil jobbe med ledere og kolleger som de respekterer, og de vil ha klart for seg den rollen de skal fylle. De tradisjonelle verdiene står like sterkt for de som er født på 50-tallet og de som er født på 90-tallet, sier Blackwell, som sier dette om fremtidens arbeidsplass:

- I fremtiden blir jobben noe man skaper, ikke et sted man går til. Dette vil bidra til å forme både jobben, lederen og arbeidstakeren.

Les også: - Få maks ut av Generasjon Y

Sliter med Generasjon Y

Tøffe krav fra Generasjon Y (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.