- Ifjor ble det publisert 650.000 jobber og oppdrag globalt via plattformen vår, til en verdi av 160 millioner dollar. Dét er en vekst på over 50 prosent fra året før!

Kjetil J. Olsen, visepresident i Europa for Elance, som står bak én av de mest populære "Human Cloud"-plattformene, er ikke i tvil om at denne typen jobbformidling er fremtidens jobbformidling for mange aktører i markedet.

- For mange er dette fremtidens måte å jobbe på. Plattformer som Elance.com begynner å få et godt fotfeste i Europa, og Norge var et av de landene som vokste raskest i 2011 med en vekst på formidable 65 prosent. I år forventer vi at de fire-fem ledende aktørene i "The Human Cloud"-markedet fasiliterer jobber og oppdrag for 1 milliard dollar - og Elance.com er i førersetet i denne bransjen, sier Olsen.

Men hva i all verden er "The Human Cloud", eller "Menneskyen" på godt norsk?

- Kort fortalt er det en hurtigvoksende pool av rangerte og testede kunnskapsarbeidere innen IT, marketing, kreativt arbeid og støttefunksjoner som tilbyr sine tjenester gjennom internettbaserte plattformer. Oppdragene som utføres er alt fra utvikling av nettsider, oversettelse av tekster, utvikling av grafisk materiell, virtuelle assistenter, jobber knyttet til sosiale medier, markedsundersøkelser og så videre. Dette bidrar til en globalisering av arbeidsmarkedet. Hvor du bor og hvem du kjenner har ingen betydning i "The Human Cloud" - det eneste som betyr noe er hva du kan og hvor dyktig du er, forklarer Elance-visepresidenten.

Slik fungerer det:

1. Oppdragsgiver (normalt en bedrift) publiserer et oppdrag eller en jobb.

2. Tjenestetilbydere (normalt frilansere) sender sitt tilbud for å utføre oppdraget/jobben.

3. Oppdragsgiver velger tjenestetilbyder basert på tilbakemelding og rangering fra tidligere oppdragsgivere, testede ferdigheter og kvalifikasjoner.

4. De blir enige om oppdraget og endelig pris.

5. Partene samarbeider på plattformen gjennom milepæler, kommunikasjon og fildeling. De får sitt eget chatterom, som fungerer som et virtuelt møterom der kun de involverte i prosessen har adgang.

6. Oppdragsgiver betaler tjenestetilbyder ved utført arbeid i henhold til kravspesifikasjon.

7. Oppdragsgiver rangerer og gir tilbakemelding på tilfredshet.

"Globalt prisnivå"
- Fordelen for frilanserne er at de kan spesialisere seg på sin kunnskap og sine ferdigheter, de kan sette sin egen pris, jobbe fra hvor som helst i verden - og når de måtte ønske. Fordelen for bedrifter som benytter seg av tjenesten er at de kan bemanne opp og ned etter behov, de fristilles fra press i det lokale arbeidsmarkedet, de betaler konkurransedyktige priser siden det er det "globale prisnivået" som gjelder - og de kan handle raskt ettersom det er 550.000 som står klare til å jobbe "når som helst", oppsummerer Kjetil J. Olsen.

Ingen behøver å være redd for at de ikke får betalt summen man har blitt enige om: Betaling for oppdraget settes på en lukket konto i forkant, dermed vet man at pengene er sikret. Ved slutten av prosjektet utløses klientmidlene.

- Alt er veldig transparent - og det går begge veier. Hvis noen gjør en god jobb, får man gode tilbakemeldinger. Hvis noen ikke innfrir, blir dette også synlig på vedkommendes "CV" på Elance. Både bedrifter og arbeidere blir gitt karakterer, omtrent slik man gjør med stjerner på eBay, sier Kjetil J. Olsen.

 

- Fungerer vanvittig bra
Rubrikk.no hevder de er Norges største rubrikkaktør etter Finn.no målt i trafikk, og har vært i drift siden 2007. I dag har selskapet cirka 30 årsverk, og det siste halvannet året har selskapet benyttet seg av "The Human Cloud" for å få gjort for eksempel standardiserte programmeringsoppgaver og enkle designoppdrag.

- Vi har bare gode erf#229er, dette fungerer vanvittig bra, sier Rubrikk-gründer Adil Osmani til DN.no.

- Det er uten tvil veldig mye billigere enn om vi skulle leid inn konsulenter for å få utført disse oppdragene, og jeg vil anslå at vi nok har spart 1 million kroner på de jobbene vi har satt ut siden vi fikk øynene opp for Elance. Men det er klart: Man får jo det man betaler for. Betaler du 2 dollar i timen, får du noe som er verdt 2 dollar timen. "Alle" vil jo hyre inn de beste - også vi. Men da må man også være villig til å betale litt ekstra, sier Osmani.

Han er ikke i tvil om at "Human Clouds" er en trend som vil vokse kraftig i årene fremover.

- Her får man utført oppdrag av utrolig dyktige folk fra hele verden. Vi har selv brukt folk fra land fra India, Nepal og Spania og betaler langt mindre enn vi ville gjort for norske konsulenter. Dessuten er dette folk med svært god spisskompetanse som virkelig vet hva de driver med, sier Adil Osmani.

 

Tror på mer hjemmearbeid og flere frilansere
Paola Dalman (36) er en grafisk designer fra Buenos Aires i Argentina som har jobbet på oppdrag for bedrifter over hele verden gjennom Elance siden 2008.

- Jeg liker at jeg selv kan plukke ut prosjekter jeg vil jobbe med, dessuten kan jeg selv velge hvilket prisnivå jeg vil legge meg på, sier hun i et e-post-intervju.

Siden det er gratis å legge ut jobber på "Human Cloud"-plattformene, har hun oppdaget noen falske prosjekter og også oppdragsgivere som forsøker å få folk til å jobbe gratis eller prøver å stjele andres arbeid.

- Men generelt har jeg hatt flest positive erf#229er. Fordelen med å jobbe på denne måten er at du finner mange interessante prosjekter, du ser hva andre er villige til å ta for jobben, du kjenner konkurrentene dine, følger prosjektet underveis og er garantert betaling.

Hun liker å ha muligheten til å jobbe hjemmefra og styre sin egen arbeidshverdag.

- I fremtiden tror jeg svært mange vil frilanse eller jobbe hjemmefra. Til og med store selskaper gir jo sine ansatte muligheten til dette i dag, så det er åpenbart at de har studert det og tror at ansatte jobber mer effektivt på denne måten. Med den kommunikasjonsteknologien vi har i dag trenger man ikke kontorer, bemerker hun.

Hun har likevel inntrykk av at folk i Europa er mer konservative enn i andre deler av verden:

- De foretrekker fortsatt å leie inn designere de kan møte på kontoret først. Men det tror jeg vil endre seg, sier hun.

Les også: Slik blir også du en ener (overalt)

<b>Arbeidsgivere slåss om sjeldne datajenter</b>

<b>- Kravstore og bortskjemte Generasjon Y? Tull! </b>

<b>Gikk ned fem millioner i lønn: - Det føles fantastisk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.