Støttende sjefer gir mer tilfredse medarbeidere, mer fornøyde kunder, og eierne tjener mer penger, viser en ny studie fra Handelshøyskolen BI.

- Støttende ledelse er når de ansatte opplever at sjefene er opptatt av å «ta» dem i å gjøre en god jobb. At lederne uttrykker at «du betyr noe for oss, vi ser deg og verdsetter deg,» og at de ansatte oppfatter dette, forteller førsteamanuensis ved BI, Anders Dysvik.

Sammen med professor Bård Kuvaas har han forsket på sammenhengen mellom opplevd lederstøtte og organisatoriske prestasjoner.

BI-forskerne gjennomførte en undersøkelse blant nærmere 550 medarbeidere ved til sammen 75 bensinstasjoner som tilhører samme bensinstasjonskjede. Den fjerdedelen av bensinstasjonene som hadde de høyeste skårene på støttende ledelse, oppnådde resultater som i gjennomsnitt var 38 prosent bedre enn resultatene i den fjerdedelen som skåret lavest.

- Det er veldig klart at det er en sammenheng mellom ledelse og resultater. Dette kan forklares gjennom at de ansatte opplever å bli anerkjent av lederen i bedriften som igjen fører til en økt forpliktelse om å gi noe tilbake til organisasjonen. For eksempel ved at de står på kollektivt for å hjelpe lederen sin med å nå de målene som han eller hun skal nå, sier Dysvik.

Foreløpig er det ikke gjort noen studier på ansatte i kunnskapsbedrifter, men forskerne tror at sammenhengene kan være enda tydeligere i denne bransjen, der arbeidsoppgavene er mer komplekse og mindre preget av rutinearbeid.

Resultatene av studien presenteres nå i tidsskriftet Human Resource Management, og var omtalt av professor Bård Kuvaas i DNs ledelsespalte 24. januar. Lær mer om funnene, og les Kuvaas’ råd til bedriftene her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



fem sentrale utfordringer for næringenny nasjonal forskerskoleseminar om migrasjon og dens betydning for arbeidsmarked og pengepolitikkmolekyler fra melkeproteiner kan drepe kreftsvulsterhersamiskopplæring på nettlegen må forstå pasientens hverdagsliv og forpliktelser for å bidra til endringherfaglig-pedagogisk dag ved Universitetet i Bergenherhvordan idrett og utdanning best kan kombineresrunesteinen som blir ansett som Norges dåpsattest.

Tidligere Akademia-spalter finner du her:
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.