Ledelse er noe av det farligste som finnes, ifølge førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI.

- Farlige ledere kan ødelegge folk i stort omfang. Blir man utsatt for det, bør man forsøke å komme seg vekk. Slike ledere har mulighet til å ødelegge vanlige arbeidstakeres selvoppfatning, øke konfliktnivået og få folk til å oppleve et helvete på jobben, sier Arnulf.

I den populærvitenskaplige boken «Hva er ledelse» gitt ut på Universitetsforlaget, presenterer han områder som kan gjøre ledelse farlig.

Farlig ledelse kan ødelegge bedriften, medarbeidere eller lokke med seg folk ut i selvdestruktive eller kriminelle aktiviteter. Ifølge Arnulf er fellesnevneren for slike ledere at de opptrer som om de er helter for andre, som om de er en løsning eller noe å se opp til for andre mennesker, men at de i virkeligheten bare er opptatt av sine egne ting.

- Riktig farlige ledere prøver å være ukrenkelige og ufeilbarlige i sine egne øyne. Troen på egne vurderinger av seg selv som bedre, har mer rett og er viktigere enn andre, det er alltid et farlig tegn, sier han.

Folk med behov for status, oppmerksomhet og ufeilbarlighet, trekkes mot lederstillinger. Forekomsten av psykologiske avvik i befolkningen er større enn folk tror, og det er naivt å tro at dette ikke er en reell risiko på alle arbeidsplasser, også i lederposisjoner, ifølge Arnulf.

- Vi har en tendens til å undervurdere dem i lederstillinger fordi ledere blir sett på som ressurspersoner, mens de syke er «de andre», sier Arnulf.

Typisk for farlige ledere er at de legger strukturer rundt seg selv som gjør det vanskelig for kontrollmekanismene å fange det opp.

- Ofte skjer det gjennom at de ofte klarer å kaste glør i øynene på viktige omliggende krefter, som gjør at lederne får lov til å ture frem som de vil, sier Arnulf.

Les mer om forskningen her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



herKan grekerne fortsatt unne seg den luksus å holde seg med euro som nasjonal valuta?herherEn sammenheng?Men bare hvis du begynner tidlighvilke biologiske mekanismer som påvirkes av slike utslippkampen om kiropraktorutdanningen med Universitetet i Oslostudentenes årlige operaforestillinggjennom nordlyset over Alaskalangt vanligere enn tidligere antatt«Culture and Power – social and political uses of aesthetics»herutfordringer knyttet til helse og lønnsarbeidherTærne er dermed mer hardføre og tåler klimaendringer i større grad enn det forskning tidligere har visthvordan skikjørerne opplever egen sikkerhet i fjelletNå trues de av utbygging og oppvarming

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
<b>Tjener mer penger med snille sjefer</b>
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.