Det er en gammel myte at topplederen må legge karrieren på hyllen ved bedriftens konkurs. Ny forskning viser at omtrent halvparten fortsetter som toppsjefer i andre selskaper.

- Selv om bedriften går konkurs skyldes ikke det nødvendigvis negative egenskaper ved topplederen, sier Karin S. Thorburn, professor ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH.

Godt nytt for selskap
Finansprofessoren har sammen med to amerikanske forskerkolleger sett nærmere på toppledernes kostnader ved en konkurs.

Thorburn mener funnene er godt nytt for både selskaper og investorer, da de har mindre grunn til å være redd for at topplederne skal ta farlige beslutninger i dårlige tider.

- Ved at størstedelen av topplederne ikke trenger å frykte for sin egen fremtid ved en konkurs, vil de fatte beslutninger som er bra for bedriften, og ikke ta suboptimale avgjørelser eller tar sjanser med altfor stor risiko, sier hun.

En viktig faktor for hvor toppsjefen havner etter konkurs, kan være hvor godt hans eller hennes forhold til kreditorene er.

- Ved amerikanske konkurser er det veldig tydelig at kreditorene spiller en stor rolle for hva som skjer med topplederen. Vi ser at leverandører som har sterke relasjoner til en bedrift, gjerne hjelper topplederne om bedriften går konkurs, sier Thorburn.

Blir leder igjen
Av dem som fortsetter som toppledere går en del inn i toppen av restrukturerte utgaver av konkursboet. Resten blir hentet til helt nye lederposisjoner, slik toppsjefen i American Airlines før jul annonserte direkte overgang til en ny toppstilling i et private equity-selskap den samme dagen selskapet ble slått konkurs.

Den andre halvparten av lederne, de som ikke fortsetter som ledere, har ulike skjebner. En god del pensjonerer seg, andre starter opp egne virksomheter, mens noen til og med ender opp i fengsel.

- Generelt ser vi at de som forlater bedriften frivillig gjør det bedre. De som får sparken eller blir avsatt av styret ser man aldri igjen, sier Thorburn

Fredag 16. mars kl. 08.15 presenterer professor Thorburn forskningsfunnene på et frokostmøte i regi av NHH Alumni på Litteraturhuset i Oslo. Les mer om toppledere og om frokostmøtet her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



strategisk krisehåndteringhvordan de internasjonale selskapene tilpasser seg for å redusere skattekostnadeneherlæren om det radikalt onde hos opplysningstenkeren Immanuel Kantherny rapport om å leve med barn som har svekket funksjonsevneher27. mars disputerer hanherherlangt igjen til målet om likestilling i Norge, og enda lenger på verdensbasisherherkrav om erstatning for krenkende ytrninger som problemforskrivingskvaliteten hos eldre i primærhelsetjenesten har betydelig forbedringspotensialde som er glade og optimistiske har 40 prosent lavere risiko for å få blodproppherherherher

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
<i>Styr unna farlige ledere</i>
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
<i>Tjener mer penger med snille sjefer</i>
<i>Krystaller kan redde klimaet</i>
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.