I kjølvannet av den arabiske våren har motstanden mot regimene i land som Kuwait, Bahrain og Saudi-Arabia vokst seg sterkere og opposisjonen blir stadig mer fremtredende.

- Den arabiske våren har vist til fulle at det under tilsynelatende rolig overflate har vært misnøye. Også i gulflandene har det vokst seg opp en opposisjon nedenfra som har blitt sterkere og sterkere med tiden, sier professor Bjørn Olav Utvik, leder av The Gulf Research Unit (GRU-prosjektet) ved Institutt for kulturstudier og orienteralske språk (IKOS) til UiOs internavis.

Gulflandene, som består av oljerike stater på den arabiske halvøy, skiller seg fra de andre landene i Midtøsten ved at en stor andel av arbeidsstyrken er innvandrere. Den nasjonale befolkningen er en privilegert gruppe med trygge jobber i offentlig sektor og høy velstand.

Befolkningen er dermed mindre tilbøyelige til å starte opprør, eller revolusjon. Likevel er misnøyen økende.

Takket nei til ministerposter
Kuwait har, som det eneste gulflandet, siden 1930-tallet hatt et nokså velfungerende parlament, selv om det fortsatt er emiren som sitter med makten. Nylig ble det holdt valg, der resultatet var en overveldende seier til opposisjonen

Opposisjonen fikk tilbudet om tre av femten plasser i regjeringen – hvor alle viktige poster slik som utenriksministeren og finansministeren innehas av emirens slektninger. Opposisjonen krevde ni.

Da de ikke fikk dette, takket de nei til representasjon overhodet.

- Det er noe nytt at opposisjonen går ut med slike krav. De har ikke åpent tidligere utfordret emirens makt. At de nå gjør det kan gi signaler om at det bygger opp mot en reform av regimet hvor folket kan få mer makt, sier Utvik til UiO.

GRU-prosjektet
GRU er et tverrfaglig prosjekt som startet opp i 2008 og ledes av professor Bjørn Olav Utvik. Prosjektet er støttet av Forskningsrådets PETROSAM-program og de i overkant ti forskerne som er tilknyttet prosjektet studerer politisk og økonomisk utvikling i Irak, Iran, Saudi-Arabia og de andre smålandene på den arabiske halvøy.

Etter planen skal GRU-prosjektet avsluttes i 2013 og munne ut i flere bøker.

Les mer om utviklingen i landene på den arabiske halvøy her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



Nedgangen blir særlig markant i Midt-Østendet berømte fossilet «Ida.»Dette har professor Philippe Collas erfartdeltaker i den offisielle norske delegasjonentror ikke at universitetsfolk er «psykere» enn andrestadig flere babyer ender opp som ukependlere mellom foreldrenehøyere prisnivå innebærer større prissvingningerdebatt med Kristin Clemet fra tankesmien Civita, statsviter Svein Tuastad og UiS-student Trond Birkedalherlovende biologisk aktivitet på det isolerte enzymetutdrag fra dokumentarfilmen «Værets ansikt.»en kalddusj når de ankommer Nord-Norge300 nye tilfeller av brystkreft i Norge årlig mens bruken av disse legemidlene var på toppkvalitetssikret informasjon om alternativ behandling og kreftherherher

Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Toppledere får fortsette etter konkurser
Styr unna farlige ledere
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
Tjener mer penger med snille sjefer
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.