– Når du kommer til en bank er det som du kommer til en bilforhandler, man legger gjerne på litt ekstra, og du går ut som «fordel pluss-kunde». Det er en subjektiv prosess, bankene skal selge sitt produkt og det er forståelig, men vi gir kundene et oversiktlig og objektivt syn, sier Hogne Ulla (21).

Sammen med fire medstudenter på Norges Handelshøyskole (NHH) er han i ferd med å starte opp sin egen økonomiske rådgivningstjeneste.

Er du villig til å legge frem dine økonomiske bekymringer foran en gjeng studenter, vil du kunne få gratis råd i retur.

Øyeåpner
Ifølge Ulla vil de kunne hjelpe privatpersoner med alt fra gjeld, pensjon, budsjettstyring og selvangivelser.

– Litt som TV3-programmet «Luksusfellen»?

- Det kan nok ligne mye på det, men det er ikke så mye luksus der ute. Jeg er helt sikker på at vi kan få andres øyne opp for økonomistyring.

Absolutt ingen bilforretning
Håpet er at initiativet skal ende som en økonomisk variant av studenttilbudene Jusbuss og Jusformidlingen, der uavhengige studenter siden 1970-tallet har bidratt med sin juridiske kompetanse gratis.

Til gjengjeld vil NHH-studentene få praksis og cv-påfyll, og før høsten håper de å knytte til seg 10–15 medstudenter som skal utvikles til rådgivere. Sparebank Vest tror det er et marked for tjenesten, og melder selv at rådgivingstjenester blir mer etterspurt.

– Men vi er absolutt ingen bilforretning, vi rådgir kundene våre ut fra kundeforholdet vi har, sier Lars Ove Breivik, informasjonssjef i Sparebank Vest.

Han hilser tiltaket velkommen, og frykter ikke konkurranse.

Urealistiske unge
– På et tidspunkt må man i kontakt med en finansieringsinstitusjon som kan omforme gode råd til harde penger. Det vil være en overlapping, sier Breivik.

– Er det noe studentene bør være forberedt på før de åpner rådgivingsdøren?

– De vil nok erfare at mange har urealistiske forventninger til hva som er mulig å oppnå. Studenter ser gjerne for seg godt betalte jobber etterpå, og tenker at det ikke blir noe problem for eksempel å få lån. Men med nye krav til egenkapital er rådet at du generelt aldri kan starte for tidlig med å spare, sier Breivik.

Vil driver uten konsesjon
Studentene planlegger ikke å drive så omfattende rådgiving at det blir nødvendig med konsesjon fra Finanstilsynet.

- Uten konsesjon er det grenser for hvor langt de kan gå med rådgivning og anbefalinger, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Han påpeker derimot at økonomiske råd på et overordnet nivå, og hjelp til å ordne foreksempel husholdningsbudsjett er både lovlig og velkomment.

- Jeg tror mange vil nyte godt av den type hjelp, særlig til å få orden på husholdningsøkonomien. Men når det gjelder deres råd og anbefaling om sp#229 er jeg mer i tvil. Det er kompliserte greier, og forplikter tungt, sier Jensen.

Les også:

Dette tjener de som gikk ut fra BI ifjor

To mastere og en doktorgrad før fylte 28

Superstudentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.