- Ikke borti tauet! Vi vil ikke gjøre det to ganger. Kom igjen, det haster, roper Maja Erlandsen (22), lagleder, kandidat til Krigsskolen og europamester i bryting fra 2012.

Det er nesten 24 timer siden siste måltid. Maja leder et lag på seks personer. Fra klokken åtte på morgenen har de blitt sendt rundt til ulike steder i skogen for å testes mentalt og fysisk.

Stort svinn
I Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) på den nedlagte militærbasen Evjemoen i Aust-Agder kjemper nå 1200 kandidater om 678 studieplasser i Forsvaret, 150 av dem om ingeniørutdannelsene. Det er rekordår for søkere til lederutdannelsene. Likevel sliter forsvaret med å få ingeniørene til å bli etter pliktårene i arbeid.

Utdannelsen i Forsvaret gjør at ingeniørene blir så attraktive at de plukkes opp av privat næringsliv som kan tilby høyere lønn. I tillegg forklares frafallet med ugunstige vilkår, som geografisk beliggenhet, mye overtid og mye uventet overtid (se egen sak).

Flyingeniører til Luftforsvaret og systemingeniører som utdannes på Forsvarets ingeniørhøyskole er vanskeligst å rekruttere og beholde.

  • 80 prosent av ingeniørene utdannet ved Forsvarets ingeniørhøyskole har sluttet etter åtte år.
  • I Luftforsvaret er avgangen blant ingeniørpersonellet på tolv prosent i året, mot fem prosent blant de øvrige.
  • Kun 15 prosent av de cirka 670 ingeniørene utdannet i Hæren siden 1965 er fortsatt i tjeneste.

Kan hacke stridsvogner
Det er et sterkt økende behov for personell med teknisk og akademisk utdanning i Forsvaret. Per dags dato er det flere ingeniørstillinger som står ubesatte. I motsetning til andre bransjer, kan ikke forsvaret rekruttere utenlandske ingeniører, da det stilles krav om norsk statsborgerskap.

Mangelen på cyberingeniører kan være kritisk, både i og utenfor Forsvaret. De avanserte systemene vil ikke kunne driftes, vedlikeholdes og utvikles uten disse. Fregatter, fly og stridsvogner vil i fremtiden kunne hackes og settes ut av spill med et tastaturtrykk. Dermed er det også økt behov for beskyttelse.

- Norge har verdens mest teknologisk avanserte forsvar, men det kan bli stående ubrukt på grunn av mangel på ingeniører til å drifte det. Tredje verdenskrig kommer til å foregå på internett. Da kan Norge mangle nok ingeniører til å forsvare oss, sier Tandberg.

 

Mye action
Et femtitall kandidater står spredd rundt på en grusvei i skogen. De vrenger av seg våte kjeledresser fulle av gjørme. Selv kandidatene som er helt nakne ser for slitne ut til å bry seg. Maja Erlandsen drypper av sølevann, men er tilsynelatende uberørt.

- Dette er akkurat det jeg liker. Det er mye action og det er morsomt å utfordre meg selv, sier hun.

- Og du er en super lagleder i gjørma, skyter medkandidat Daniel Skjønsfjell (21) inn.

Erlandsen tok realfag på privatgymnas etter Toppidrettsgymnas. Hun visste at det var ingeniør hun ville bli. Etter sesjon bestemte hun seg for å søke i Forsvaret.

- Ser du for deg en karriere i Forsvaret?

- Det vet jeg ikke ennå. Det spørs om jeg kommer inn og hvordan det er. Om jeg ikke vil, har jeg uansett en super utdannelse, sier hun.

Se video: Her åler hun seg mot befalsjobb:



Les også:

Rekordmange vil bli leder i Forsvaret

Distriktsfabrikk lokker ingeniørstudenter med hytteturer og paintball

Ingeniørmangelen er halvert

Landets heteste studenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.