Stikkontakter henger dinglende fra taket klare til innplugging og en mengde kaffekanner står stablet ved siden av trakteren på ett av bordene. I Startuplabs lokaler er det sommerstille, nesten. Gründerne i OrigoID jobber nå 12-timersdager for å realisere prosjektet de startet på i 2009. Til høsten får de selskap av informatikkstudentene ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Flere av oss får spørsmål som: «Er det mulig å lage et produkt av dette?», men nå får vi et system for å fange det opp på en profesjonell måte. Vi på instituttet kan ikke drive med dette, og det har vi ikke kompetansen til heller, sier instituttleder Morten Dæhlen ved Institutt for informatikk, om den nye samarbeidsavtalen.

 

Vil ha inn ti prosent
De første informatikkstudentene får komme inn allerede i august. Av de 2000 studentene tilknyttet instituttet tror Dæhlen at rundt ti prosent av hvert kull vil kunne delta årlig, noe han mener vil føre til flere studentgründere.

– Det er viktig at studentene får et miljø med teknologisk erf#229 der det er andre studenter som jobber med noe av det samme. Mange studenter har laget spill-apps som går bra, men det er jo ofte kortvarige greier, så da må de finne på noe nytt som markedet vil ha, sier han.

På instituttet startet de ifjor en «Åpen sone» for eksperimentell elektronikk, der studentene får teste nye produkter.

– Det er veldig populært blant de aller ivrigste studentene, de nærmest bor der, sier Dæhlen.

Startuplab startet med oppstartshjelp til teknologigründere i Forskningsparken i april i år, og gir tilgang til infrastruktur, rådgivning, advokater, regnskapshjelp og et sosialt miljø bestående av etablerte og uetablerte teknologigründere.

Studenter har fordelene ved å være mer fleksible, dristige og sultne, og kan tørre å satse i større grad, mener daglig leder Alexander Woxen i Startuplab. Derfor vil han få inn flere.

– Det er gjerne enklere for studenter å starte opp noe, enn for de eldre. De har ikke fått familie og dyre vaner som en får i fast jobb, sier Woxen, som selv var it-student ved UiO på 1990-tallet og startet bedrift.

Men det må ikke gjøre at de dropper ut av studiet, mener instituttlederen.

Kim Kristian Humborstad (26) i OrigoID sitter nå i Forskningsparken sammen med blant andre Kristian Trengereid (28) og Phuc Tan Nguyen (32), som er nyutdannede industridesignere fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), der det jobbes 12 timer hver dag.

– Vi har kjørt tester siden januar, og håper å komme oss ut på markedet i år, sier Humborstad.

Business, ikke forskning
Det er imidlertid ikke et krav at alle har kommet så langt.

– Hvordan avgjør dere hvem som slipper inn?

– Vi er i utgangspunktet mer på jakt etter person enn idé. Vi vil ha de beste, men det skal også være et lavterskeltilbud. Studentene må ikke ha ferdig utviklede ideer. Det kan vi hjelpe dem med. Vi forsøker å få inn folk med ulik bakgrunn som kan fungere sammen. I en god cocktail er en avhengig av både surt og søtt, det gjelder også i teknologimiljøet, sier Woxen.

Men den akademiske tilnærmingen til gründervirksomhet må legges igjen utenfor.

– Forskning fører ikke til business. Det er unge folk som vil løse et problem, det blir bedrifter av. Å tro at business kommer av forskning er bare å lure seg selv, sier Odd Utgård, Woxens kollega i Startuplab.

Les mer: - Studenter er mer fleksible, dristige og sultne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.