Ifølge Studentsamskipnaden i Bergen (SIB), som dekker 13 prosent av studentmassen i Bergen, er leiemarkedet nå under så sterkt press at studenter velger å sikre seg bolig før de vet utfallet av studiesøknaden.

- Allerede er alt fullt og det er også lange ventelister, sier Bård Johansen i SIB til DN.no.

SIB har 3.300 studentboliger i Bergen. André Seyffarth Årnes (20) fra Mandal tok sjansen og søkte tidlig, og fikk med det en hybel i Hatleberg-blokken like ved Norges Handelshøyskole (NHH), hvor han ønsker å studere.

- Karakterene mine er akkurat på nippet, og med tanke på den store søkermassen dette året er det en god sjanse for at jeg ikke kommer inn, sier mandalingen til DN.no.

Les også:
- Skal det ikke lønne seg å ta lang utdannelse?
Sjekk boligprisene der du bor

 

- Vanskelig affære
Dersom Årnes ikke kommer inn på NHH, regner han med å få en plass på petroleumsfag ved NTNU i Trondheim.

- I så fall må jeg si opp leilighetheten og prøve å finne meg et sted å bo i Trondheim. Med tanke på at man bare har tre-fire uker på seg og de fleste antakelig allerede er tatt kan det bli en vanskelig affære, sier 20-åringen.

Johansen i SIB forklarer at de vil samarbeide med studenter som ikke kommer inn på studiene de ønsker, men som allerede har sikret seg bolig.

- Etter hovedopptaket til høyere utdanning 20. juli vil man ha mulighet til å takke nei til hybelen dersom han kommer inn i Trondheim i stedet. Mellom 20. og 23. juli kan man avvikle boligen og få tilbake depositumet uten at dette skal koste noe ekstra, forklarer han.

Studenter som ikke har funnet bolig når studiene starter kan overnatte på flatseng via SIB i en periode. Ifjor benyttet 30 studenter seg av denne ordningen.

 

- Risikobetont
Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, forstår godt at studenter helgarderer seg med studentboligplass.

- Man må forsøke å få et sted å bo. Det er litt risikobetont, fordi det er ikke sikkert det er mulig å fremleie leiligheten i alle tilfeller. Sjekk derfor hva slags avtale du har før du inngår en kontrakt, sier Aasen.

Han mener det verste leilighetsrushet nå trappes raskt opp, og at det er mest press i slutten av juli og august.

- Nå er det så mange faktorer som presse etterspørselen etter leieboliger opp. Det er mange studenter og store ungdomskull, en viss usikkerhet til det å kjøpe bolig og høye priser som gjør at mange slår fra seg tanken om å kjøpe Videre har vi høye arbeidsinnvandringstall: Det er både innvandrere fra Norden og andre EU-land som alle skal leie. Til slutt bygges det ikke nok utleieboliger, sier Aasen.

Prisene presses også opp mot august. Hovedsakelig fordi leilighetene blir utplukket og mye dyrt vil stå igjen lengre, ifølge Aasen.

- Man bør være på hugget fremover. Presset er absolutt størst i august, og varer ut til september. Hvis ikke du får tak i noe nå, er det absolutt mulig å vente til i høst hvis du har mulighet til å bo hos en venn i mellomtiden. Det viktigste rådet vi gir hvert år er at man uansett ikke må miste motet. Det ordner seg som regel alltid til slutt, sier Aasen.

Les også:
Styr unna små leiligheter
Økonomene vil ha høyere boligskatt
Sparte 10 millioner på å pendle i 30 minutter
I sommerferien selges «Dritten i midten»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.