- Folk er veldig opptatt av å fortelle at de har leilighet i utlandet. "Nå kom jeg akkurat hjem fra leiligheten i Provence". Det synes jeg er så teit at jeg spyr. Det kan du fortelle vennene dine, men du imponerer ikke med det på et jobbintervju, sier seniorkonsulent Erlend Emil Holmsen i rekrutteringsselskapet Headhunt til DN.no.

Med anslagsvis 1000 jobbintervjuer på samvittigheten, har Holmsen sett det meste. Hodejegeren vet hva som fungerer og hva som ikke fungerer i en intervjusituasjon.

- En gang hadde jeg et intervju med en kar som skulle vise hvor suksessfull han var som selger. Han la derfor Porsche-nøklene på bordet og latet som ikke noe. Det gjør man ikke, man har bilnøklene i lomma, sier Holmsen.

Forbered deg
Ifølge Holmsen er det først og fremst viktig å komme forberedt til jobbintervjuet.

- Av 100 søkere, kaller vi gjerne inn de 10 beste til intervju. Er man så heldig å bli kalt inn intervju, liker jeg at vedkommende har gjort seg godt kjent med selskapet og min oppdragsgiver. Gjør deg godt kjent med hvordan omsetningen har vært og se på alt fra regnskapstallene til medieomtale. Søk i Google og finn frem til personene som jobber i avdelingen du søker på stilling i. Det vitner om interesse, og gjør at du kan stille meg de riktige spørsmålene under intervjuet, sier han.

I den forbindelse kan blokk og papir være gode hjelpemidler.

- Ha gjerne det på en blokk foran deg. Skriv gjerne også ned noen spørsmål på forhånd som du legger foran deg på bordet. Det dokumenterer at du faktisk har gjort leksen din og virkelig har lyst på akkurat denne jobben.

Møt presist
Å møte presist betyr å møte på avtalt tidspunkt. Ikke for tidlig og ikke for sent, understreker Holmsen.

- Jeg blir stresset når mine kandidater kommer før tiden, sier han.

I tillegg er det en del elementære ting som kan være mer avgjørende enn mange tror.

- Å kle seg riktig er viktig. Jeg hadde et intervju hvor vedkommende kom inn i shorts. Det er feil. Kle deg penere enn vanlig, men ikke overdriv. Ta helst på en skjorte og en all right bukse. Du trenger imidlertid ikke å dukke opp i slips. Jeg ville hatt en dress, men ikke slips, selv der det handler om høye finansstillinger eller direktørstillinger.

Les også:
Slik skriver du CV

Slapp av
Det er naturlig å være nervøs før intervjuet. Holmsens beste tips er imidlertid å forsøke å slappe av.

- Noen ganger ser jeg at vedkommende er så nervøs, at personen ikke er slik han eller hun normalt ville oppført seg. Da stopper jeg intervjuet og ber kandidaten reise seg. Kandidaten nekter gjerne for at han er nervøs, men etter at vi fått ristet oss litt løs og gått noen ganger rundt pulten, har isen løsnet. Dette kan gjelde alt fra toppledere til kandidater som kommer rett fra høyskoleutdanning.

- Slapp av, vær deg selv og ikke tenk at livet ditt står og faller på om du får denne jobben eller ikke, er rådet til hodejegeren.



Les mer:
Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene
Probematisk å dele for lite på Facebook
- Sommeren er en veldig god tid å bytte jobb
- Glem sommerjobben og start nettverksbygging
- Norske ledere kan ikke intervjue (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.