– Mange får fast stilling når de er ferdig med studiene, sier rekrutteringsdirektør Tone Rognstad i Statoil.

NTNU-student Merete Hole (24) søkte sommerjobb i PwC med mål om fast ansettelse, mens journalist Mimir Kristjansson (25) ble kastet ut på vannet som sjefredaktør i Klassekampen i sommer.

Foten innenfor
Med studiestart og ferieavslutning rett rundt hjørnet sier tusenvis av sommervikarer denne uken takk for seg. For dem som har vist hva de duger til, kan veien tilbake til bedriften være kort.

– Sommerjobben er en rekrutteringsarena for en fremtidig jobb i selskapet, bekrefter direktør for rekruttering og profilering i Statoil, Tone Rognstad.

I løpet av sommeren har 340 håpefulle hatt såkalt «summer internship» i Statoil. Selskapet, som ifølge en undersøkelse fra Universum er den arbeidsplassen flest studenter ønsker seg til, kunne i år velge mellom 6300 søkere.














Rekrutteringsarena
Også konsulentselskapet PriceWaterHouse Coopers (PwC) og advokatfirmaet Thommesen bruker sommermånedene som rekrutteringsarena. En vinn-vinn-situasjon, mener PwCs leder for rekruttering Rakel Kobbevik. Ifølge Kobbevik kan PwC velge og vrake i toppkandidater. Utsilingen av sommerjobbene, som også her kalles «summer internships», starter allerede i oktober året før. Etter flere intervjurunder, der de aktuelle er plukket ut fra både søknad og karakterer, bestemmes det innen jul hvem som får prøve seg.

– De som kommer inn de får et unikt innblikk i hva vi jobber med, men vi får jo kjennskap til knallkandidater og ikke minst leverer de kjempebra. Vi har aldri vært skuffet over innsatsen, sier hun.

Thommessen tilbyr jusstudenter fem uker lange trainee-kontrakter gjennom hele året, også om sommeren, selv om aktiviteten er lavere da. Ordningen fungerer som en rekrutteringsarena.

– Her blir dyktige jusstudenter tilbudt en kontrakt på fem uker, der målet er at de skal få et innblikk i Thommessen spesielt og bransjen generelt, forteller Carl Greving, HR-direktør i Thommessen.

– Du kan godt se på trainee-ordningen som et langt intervju, der vi blir mye bedre kjent med hverandre. Samtidig får folk muligheten til å kjenne etter om de har en advokat i magen.

Les også:

Slik skriver du CV

Dette er tipsene til jobbintervjuet

 

Holder kontakten
Merete Hole (24), som til høsten skal begynne på fjerde året ved Industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU, er en av dem som håper sommerjobben kan føre til fast jobb.

– Jeg gikk inn med mål om å kunne bli der fast, sier Hole. Etter en sommer der hun har fått prøvd seg på både revisjon og rådgivning er hun enda mer sikker på at PwC er et sted hun kan tenke seg å jobbe.

– Nå skal jeg tilbake til skolen, men jeg kommer til å ta kontakt med dem når jeg er ferdig utdannet.

Selv om en sommerjobb ikke automatisk betyr fast jobb, er sjansen for å bli husket gode for kandidater som leverer.

– Vi har gitt jobbtilbud tidligere og ser at det er mange tidligere sommerinterns som jobber hos oss i dag, sier Kobbevik.

Også i Thommessen er veien til fast jobb kortere hvis du har vært trainee.

– Når oppholdet er over vurderer vi hverandre. Hvis vi er enig om at dette virker lovende, inviterer vi dem tilbake senere. På litt lengre sikt ansetter vi ofte folk som har vært gjennom dette programmet i fulltidsjobber. Gjennom ordningen blir vi kjent med dyktige studenter, som vi holder kontakt med dem underveis i studiene, sier Greving.

Sommerjobb som sjefredaktør
I avisen Klassekampen fikk journalist Mimir Kristjansson (25) forsøke seg som sjefredaktør mens Bjørgulv Braanen var på ferie.

– Sjefene ville se om jeg var egnet, men det var også litt i fravær av «skikkelig voksne». Litt sånn hjemme alene-fest, sier Kristjansson. Han har allerede jobbet i avisen lenger enn mange av de eldre kollegene, og var faktisk også blant de eldste som var på jobb da sjefredaktør og resten av ledelsen dro på ferie.

Kristjansson innrømmer at han syntes det var pussig å skulle sjefe over kollegene.

– Med vikarene fungerte det greit, men i starten da jeg skulle lede teamet på morgenmøter satt de erfarne journalistene bare og flirte av meg.

Han forteller at han har lært mer om helheten i avisen, samt hvordan man raskt avgjør om noe er en sak for avisen.

– Dessuten forstår jeg nå at sjefene faktisk har en ganske stressende jobb. Før trodde jeg at de bare satt i møter og drakk kaffe mens journalistene gjorde jobben, sier han, Han er godt fornøyd med det han klarte å oppnå i løpet av sommeren og innrømmer å ha fått litt skryt i ettertid.

– Altså; vi felte ingen statsråder, så imponerende var vi ikke, men vi hadde gode og substansielle saker i hele sommer. Agurktiden kom aldri til oss, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.