Axel Stoltenberg (23) gjør det pappa Jens ikke kan – reise til Kina. Statsministersønnen starter nå språkstudier i Shanghai, skriver Dagens Næringsliv.

Siden nobelprisen ble gitt til den fengslede demokratiforkjemperen Liu Xiaobo har ingen norske topp-politikere fått anledning til å komme på offisielt besøk til Kina.

Axel Stoltenberg avsluttet nylig en bachelorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, samme fag som faren tok embedseksamen i på åttitallet.

Han ankom Shanghai lørdag for å studere kinesisk ved Jiao Tong Universitetet.

Selv ønsker han ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke Jens Stoltenberg.

- Ville vært opptrapping
Den eneste norske statsråden som har vært i Kina etter bruddet, er olje- og energiminister Ola Borten Moe som deltok på en energikonferanse i Beijing. Han fikk visum til Kina fordi det var en internasjonal organisasjon som sto bak konferansen – ikke kinesiske myndigheter.

Stortingets finanskomité og flere andre komiteer har måttet avlyse planlagte besøk til Kina.

Kinaekspert Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas, som har nærmere 100 ansatte i Kina, tror neppe at visum og studieplass for statsministerens sønn er et tegn på noen bedring i forholdet mellom Kina og Norge.

– Det ville faktisk være overraskende dersom han ikke hadde fått visum. Det ville vært en opptrapping, sier Kristoffersen.

Kristoffersen tviler på at det kommer noen løsning før det tas initiativer fra norsk politisk hold.

Les også: - Kina kan straffe Norge i mange år

Levner ikke Norge en sjanse overfor Kina


Kina skyter ned Støres fredsdue

- Her må noen ta et tak og få løst dette



Norges agent på innsiden av Kina

- Vi er heldige som har Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.