Restene fra de tropiske orkanene «Michael» og «Leslie» bøtter ned over Bergen sentrum. Meteorologenes flomvarsel har skremt de fleste bergenserne vekk fra gatene, men en liten gruppe oransje- og svartkledde jenter står igjen, klynget sammen i en tett sirkel på Torgallmenningen.

– Tenk på de sultne barna i Afrika!

Med et fast tak rundt paraplyen forsøker dirigenten i jentekoret på Norges Handelshøyskole (NHH) å motivere koristene som skal synge seg gjennom en lang kveld med bøsseinnsamling.Det er NHH Aids årlige aksjonsuke. Med korsang, vaffelsalg, auksjon og bøsseinnsamling skal studentene samle inn over én million kroner til Unicef Norge og skolebygging i Malawi.

 

Fire millioner ifjor
Tall DN har hentet inn viser at inntektene fra Norges tre største studentdrevne humanitæraksjoner nesten har doblet seg i løpet av de siste ti årene.

Fra å ha samlet inn i underkant av to og en halv million kroner i 2002 og 2003, slo studentene ny rekord i 2010 og 2011 med godt over fire millioner innsamlede kroner til humanitære formål.

Samtidig hiver stadig flere seg på bistandsbølgen. I løpet av de siste to årene har det blant annet dukket opp humanitæraksjoner i regi av studentforeningene i Stavanger og Ås.

Aksjonsleder Victoria Poon Sundvor (20) i Bergen tror utviklingen skyldes at bistand har blitt mer populært blant studenter. Selv konkurrerte hun med et tresifret antall søkere om en stilling i aksjonsuken.

– Det er den kuleste gutten i klassen som driver med dette nå. Det er ikke lenger de vanlige Greenpeace-folka som driver med bistand, det mer mainstream, sier hun.

Cv-motivet er viktig
Sosiolog Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning har forsket på frivillighet i Norge. Han forklarer at det klart viktigste motivet for å arbeide frivillig er å kunne bidra til en sak.

– Samtidig ser vi at andre motiver er blitt mer viktige de siste ti årene, som det å få noe å skrive på cv-en, bygge nettverk og å lære noe nytt. Disse motivene har særlig blitt viktigere for unge mennesker.

Sivesind tror dette skyldes at studenter og unge mennesker oftere står utenfor arbeidslivet.

– Unge spør seg i større grad: Kan jeg lære noe av dette? Er dette en erf#229 som kan gjør seg godt på cv-en? forklarer forskeren.

250 000 på én kveld
« ... We are the ones who make a brighter day, so lets start giving».

Øredøvende allsang akkompagnerer dryssende konfetti fra scenen i aulaen på NHH. En tre timer lang studentaksjon skal avslutte en hektisk aksjonsuke. Det er siste sjanse til å klare målet om én million kroner.

En signert Lionel Messi-t-skjorte blir auksjonert bort for 18.500 kroner, en fersk kebab for tusenlappen og en date med aksjonslederen ender på 7000 kroner.

Når økonomene gjør opp regnskap på slutten av kvelden kan de konstatere at de samlet inn 250.000 kroner denne ene kvelden. Med det har de klart millionen totalt og nytt rekordresultat.

– Det er helt fantastisk, sier en ekstatisk Sundvor.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.