Hvis en avtale gjøres uten at Peder Stavnes Karlsen (30) legger den inn i den elektroniske kalenderen sin, er den da inngått?

Ikke nødvendigvis. Det er i hvert fall stor sannsynlighet for at han ganske raskt ser et tomrom og fyller det med en annen boks i en bestemt fargekode, etter aktivitet og viktighet.

– Det er overhodet ikke for alle å leve så strengt etter kalenderen. Men jeg får oversikt og kontroll. Da vet jeg hva som venter meg, sier Stavnes Karlsen.

Slutt klokken 19
Forrige skoleår var kalenderen fylt opp med forelesninger, gruppearbeid, selvstudium og innleveringer. Som student ved den franske eliteskolen INSEAD brukte 30-åringen rundt 50 timer i uken på å komme seg gjennom det svært intensive, ti måneder lange MBA-programmet.

Men ved «klokken 19»-kolonnen i kalenderen skiftet alle bokser farge til lilla og grått, som er familie- og fritidsfargene.

Kona og sønnen var nemlig også med til Frankrike. De var motivasjonen til ikke å være lenger på skolen.

– De er jo mye viktigere enn studiene, sier Stavnes Karlsen.

 

Best uten skippertak
Kveldene ble brukt til babystell, parmiddager, fester, reiser og trening. Likevel ble navnet hans ropt opp under skolens avslutningsseremoni før sommeren, da den såkalte Ford-prisen skulle deles ut.

Den er beviset på at nordmannen hadde den beste gjennomsnittskarakteren i kullet på 500 studenter fra 80 ulike land.

– Jeg tok 27 kurs på ti måneder. Det er visstnok 80 prosent av pensumet på Harvards lignende, toårige program. Jeg var nødt til å jobbe effektivt, prioritere fornuftig og planlegge tiden min lenge i forkant for å komme over skolearbeidet uten at det skulle gå ut over familien og det sosiale, sier han.

Det er her kalenderen og fargekodene kom til nytte. (Se ukeplanen nederst i artikkelen)

– Da forelesninger og gruppetimer var plottet inn i kalenderen, så jeg tiden jeg hadde til rådighet frem til klokken 19. Den fylte jeg med selvstudium. Og da var det selvstudium, ikke lange kaffepauser med de andre studentene, sier Stavnes Karlsen.

– Skippertak var aldri aktuelt for meg.

– Si «nok er nok»
Selv tok han permisjon fra jobben som konsulent i Boston Consulting Group (BCG) for å ta den ettårige businessmasteren.

– Jeg begynte i konsulentbransjen etter å ha studert siviløkonomi på BI. Arbeidserf#229en har nok hjulpet meg mye, sier Stavnes Karlsen.

Nøye planlegging var et av tipsene han tok med seg fra arbeidslivet på veien til toppkarakterene.

– Men det er jo ikke slik at man er garantert gode karakterer så lenge man har en god plan. Det er også viktig å prioritere det som er viktigst, skjønne når «nok er nok», men samtidig være kvalitetsbevisst. Dessuten bør man samarbeide godt med andre mennesker og ikke overlate noe særlig til tilfeldighetene, råder han.

Stavnes Karlsen mener at toppkarakterer ikke trenger å være et mål for alle.

– Men man velger tross alt selv å bruke masse tid og penger på å studere, som man ellers kunne brukt på noe annet, sier han.

 

Redd for å skuffe seg selv
For hans egen del var den største drivkraften at han ikke ville skuffe seg selv.

– Det er kjipt nok ikke å nå målene man setter seg, om jeg ikke i tillegg skal tenke på at jeg ikke gjorde mitt beste. Det har vært en veldig dårlig følelse de gangene det har skjedd, sier han.

Han ble også motivert av studiemiljøet ved skolen.

– Jeg hadde fantastisk gode professorer og var en del av gode team der alle sammen hadde flere års arbeidserf#229, sier Stavnes Karlsen.

Men det var aldri noen ambisjon å bli best.

– Jeg hadde ingen anelse om at jeg var i posisjon til å vinne Ford-prisen. Før jeg begynte på INSEAD trodde jeg faktisk at jeg måtte komme til å arbeide hardt bare for å stå på eksamen i alle fag, sier han.

– Det er jo normalfordeling, og jeg studerte sammen med noen av de flinkeste menneskene fra alle verdens kanter. «Hva har jeg å komme med sammenlignet med en indisk jente som har kjempet seg vei blant én milliard mennesker» spurte jeg meg selv før jeg begynte. Nå, i ettertid, kan jeg si «ganske mye». Vi nordmenn er ganske beskjedne og er nok ofte flinkere enn vi tror.

 

Les også:

<b>Skolen der ingen røyker og alle tenåringene legger seg klokken ni</b>

<b>Superstudentene</b>

<b>Verdensmester ble toppstudent </b>

<b>Slik blir også du en ener (overalt) </b>

Alene på MBA-toppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.