- Fremtidens ledere må klare å slippe kontrollen. Vi vil få se en helt annen type relasjon mellom ledere og ansatte, der lederne må behandle sine ansatte mer som partnere, sier Erik Næss, som er prinsipalkonsulent og Practice Leader Talent Management i Right Management.

Globale trender påvirker helt klart måten vi må praktisere ledelse og lederutvikling. Det legger føringer på hvilke lederegenskaper som blir ekstra viktige de neste årene, ifølge Næss.

Basert på ManpowerGroups forskning og kontinuerlige overvåkning av arbeidsmarkedet verden rundt har Right Management identifisert noen trender som først og fremst preger det globale arbeidsmarkedet. Disse trendene kjennetegner tidsalderen som vi nå er inne i, også kalt “The Human Age”.

Right Management har identifisert syv globale lederegenskaper som blir svært viktige fremover.

Disse lederegenskapene er fremtidens "must":

1) Virtuelt lederskap

Ledere må oftere og oftere takle at de er på feil sted til enhver tid. Derfor må de kunne tåle mangel på egen kontroll og bli flinkere til å delegere oppgaver og skape situasjoner som er mer ledelsesuavhengige. I fremtiden vil ansatte styre seg selv i større grad, ifølge Næss.

I dét ligger det at lederen må etablere voksenrelasjoner til medarbeiderne. De må også bruke virtuelle og fysiske arenaer forskjellig, ved at man bygger relasjoner på den fysiske arenaen og driver saksbehandling virtuelt.

- Det blir færre fysiske møter, men de blir mer effektive, sier Erik Næss.

2) Smidighet

Et lederskap må konstant tilpasses endringer i rammebetingelser og operasjonsmiljø. Man må kunne snu seg raskere og ha flere mål. I tillegg må man kunne leve med stor grad av usikkerhet uten å bli handlingslammet.

- Situasjonsbestemt ledelse blir viktigere. Og så må man tilpasse lederstilen etter hvem eller hva som skal ledes. Ulike mennesker må ledes på ulike måter, sier Næss.

3) Globalt tankesett

- Ledelsen både i store og små bedrifter må forstå hvordan virksomheter opererer i andre deler av verden. Ledere som har problemer med dette, vil ha lettere for å ta feil beslutninger, ifølge Erik Næss.

4) Samarbeid

Team blir viktigere, det samme blir teamutvikling. Det gjelder å utvikle komplementære ferdigheter i teamet, slik at mangfoldet kommer i fokus.

- Hvis for mange tenker likt, får man for lite innovasjon. Men når mange tenker ulikt, kan konflikter lettere oppstå. Det må man tåle, sier Næss.

5) Engasjere og inspirere

Ledelse og ansatte bør dele store mål. Den generasjonen som går ut i arbeidslivet nå, har lett for å kjede seg. Derfor må de inspireres. Ledere må også være i stand til å se og forstå andre. Selv må lederen være flink til å kunne gli ut og inn av profesjonelle og private roller - og takle den utflytende grensen mellom disse, ifølge Næss.

6) Coache talenter

En coachende lederstil blir viktigere enn styring av de ansatte. Hver enkelt medarbeider har behov for en unik utviklingsplan, det blir stilt større krav fra medarbeiderne om å bli behandlet som en unik person.

- Man kan sammenligne det med fotballtrenerens jobb. Han må se på hver enkelt spillers potensial, sier Erik Næss, som legger til at lederen også må være i stand til å gjenkjenne talenter.

7) Påvirke uten formell autoritet.

- Lederen må ta ansvar for egen influeringskraft og være tydelig og trygg i sin kommunikasjon, oppsummerer Næss.

- Mange begår grove feil
Naive forestillinger om medfødte lederegenskaper fører til at mange begår grove feil i sin styring, mener professor Øyvind Martinsen ved Handelshøyskolen BI. Han har laget listen over ledernes «7 dødssynder».

- Fremtidens ledere må klare å se at åtte samordnede mennesker produserer mer enn én stjerne, sier en annen lederekspert. Les mer: Her er utfordringene til fremtidens sjefer

Her er NHO-sjef Kristin Skogen Lunds seks beste lederegenskaper - ifølge henne selv: - Jeg skal prøve å ikke tenke høyt

Les også: - Kvinner er ikke hardhudede nok til toppjobber

Tar oppgjør med feminin ledelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.