- Jeg ser gjennom mine karriererådgivningssamtaler at mange gruer seg veldig til intervjuer, spesielt hvis det er mange år siden sist. For noen er intervju-situasjonen så stressende at de har problemer med å gjennomføre, sier Tim Rosenkilde, som er ansvarlig for outplacement (Jobb & Karriere) i Impact AS, som er totalleverandør av HR-tjenester, til DN.no.

- Noen blir litt ekstra svette i hånden, mens andre kjenner uroen gjennom stemmen eller fikling med en penn eller papir, legger han til.

- Et intervju er en unormal situasjon som tar fra deg trygghets- og kontrollfølelsen du kanskje ellers har i livet. Du vet ikke hva intervjuerne vil spørre om, hva de vil legge vekt på eller hva de tenker om deg, sier Rosenkilde.

Her gir han sine beste tips for å få folk til å stresse ned, slik at de kan vise seg fra sin beste side:

Forberedelser til intervjuet:

1) Gjør god research om selskapet, produktene/tjenestene de selger, jobbens innhold og bedriftens forventninger i forhold til stillingen. Jo mer du vet, jo tryggere vil du føle deg.

2) Øv på intervjuet på forhånd med en god venn, eller foran speilet. Sett opp en liste med sannsynlige spørsmål de vil stille, og forsøk deretter å besvare disse på best mulig måte.

3) Sørg for at du er uthvilt og mentalt årvåken før intervjuet.

4) Sett av tid til en rolig spasértur, gjerne ute i naturen, slik at du er mest mulig avslappet og i balanse før intervjuet.

5) Lytt gjerne til musikk som gir deg balanse, munterhuset og positivitet i forkant.

6) Unngår store doser kaffe, mat, sigaretter eller snus før intervjuet, dette vil bare trigge nervene dine ekstra.

7) Ufarliggjør intervjuet mentalt ved å si til deg selv at dersom du ikke lykkes med intervjuet, finnes det flere andre muligheter.

8) Skriv ut flere eksemplarer av din cv, søknad, samt et eksemplar av stillingsannonsen i god tid før intervjuet.

Under intervjuet:

1) Finn deg en komfortabel sittestilling hvor du kjenner at kroppen kan hvile godt mot stolen.

2) Har du lett for å svette eller bli varm, bør antrekket ditt være svalende.

3) Pust med magen.

4) Hold gjerne rolig rundt en kaffekopp eller penn dersom dette gjør at du føler deg mer avslappet.

5) Tenk at du er innkalt til intervju fordi de er interessert i deg.

6) Får du jernteppe under samtalen, er det helt i orden at du sier at du er nervøs. Du er ikke den enese som har blitt nervøs under et intervju.

7) Vær ikke for opptatt av å svare "riktig", men heller hva du føler er riktig for deg. Blir du mindre opptatt av å prestere, vil samtalen også føles lettere.

8) Akseptér at du er nervøs. Forsøk ikke å undertrykke følelsen, da vil den bare forsterke seg.

9) Bruk pauser dersom du trenger å tenke litt på ditt svar, still spørsmål dersom noe er uklart.

10) Vær til stede i samtalen med alle sansene dine. Bruk ikke tiden på å analysere deg selv og situasjonen, det har du rikelig med tid til etter intervjuet.

Les også: CV-triksene som skiller deg fra "røkla"

<b>Stjernespørsmålet du skal stille på jobbintervjuet</b>

<b>Jobbintervjuet avgjort på 4 minutter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.