– Å utdype seg faglig og gjøre karriere på andre måter enn å bli leder er helt klart viktig for mange. Vi får et stort behov for fageksperter på ulike områder, og i mange jobber er det ikke avgjørende om man kan være utadvendt og sosial. Viktigst er det med fagkompetansen, sier Tom Bolstad, leder av Econa (interesseorganisasjonen for siviløkonomer).

Ipsos MMI spurt 2000 Econa-medlemmer og 1000 personer med annen høyere utdannelse om hva de anser som viktigst for å gjøre karriere på arbeidsplassen sin.

De spurte ser ingen hindringer for at introverte personer skal gjøre god karriere. «Utadvendt» rangeres i undersøkelsen på 11. plass på listen over de 15 egenskapene som anses som viktige for å gjøre karriere.

Les også: Her de norske studentenes drømmearbeidsgivere

Desto viktigere er det å være samarbeidsvillig, engasjert, ansvarsfull, pliktoppfyllende og selvstendig, ifølge undersøkelsen.

Økonomene som svarte på undersøkelsen er stort sett på linje med øvrige, høyt utdannede. Men på to punkter skiller de seg ut: 45 prosent av økonomene svarer at det er veldig eller ganske viktig å være kreativ. Det er en klart mindre andel enn personene med en annen fagbakgrunn, der 58 prosent svarer det samme.

– Mange er kreative og innovative uten at de definerer det selv. Disse egenskapene er mest uttalt blant typiske kreative yrker som reklame og salg, men man er også kreativ om man finner nye metoder å løse administrative oppgaver på eller ser smarte effektiviseringsløsninger, sier Bolstad.

Karrierejag dabber raskt av
Samtidig er det en større andel av økonomene enn de andre som synes det er viktigst å være effektiv for å gjøre god karriere.

Hele ideen om «å gjøre karriere» dabber imidlertid av etter fylte 30. Å ha en imponerende tittel, høy lønn, å bli forfremmet og få lederoppgave er klart viktigst for personene under 30 år som svarte på undersøkelsen.



Les flere saker fra DN Talent

BI-studentenes startlønninger

Ferske siviløkonomer dropper Oslo

Her vil norske studenter jobbe i 2013

– De legger et kjempepress på seg selv

525.000 i startlønn for konsulentene

Disse studentene gjør turbokarriere

Ingeniørene som sliter på jobbmarkedet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.