Bruken og tilbudene av åpne, nettbaserte kurs, såkalte MOOCs (Massive Open Online Courses) har eksplodert i USA det siste året. Nå kaster også skandinaviske universiteter og høgskoler seg på bølgen.

Karolinska institutet i Sverige er den første svenske utdanningsinstitusjonen som vil tilby nettbaserte kurs til flere hundre tusen studenter verden over. Det skriver universitet på sine egne nettsider onsdag.

Harvard og MIT var blant de første til å tilby slike gratis nettkurs, og startet for ett år siden samarbeidsplattformen edX. Nå blir det svenske universitet med i det eksklusive elitenettverket.  

I dag har edX-samarbeidet vokst til 27 universiteter over hele verden, og mer enn 900.000 personer er registerte som studenter på nettsiden. Karolinska instituttets nettportal skal tilby kurs gjennom edX fra høsten 2014.

– Vi har lenge ønsket å bidra med å gjøre utdanningene våre tilgjengelige for flere studenter. Nå har vi endelig funnet løsningen, og det her er bare begynnelsen, sier Nabil Zary, dosent ved Karolinska institutet og ansvarlig for samarbeidet med edX.

Dermed har både Sverige og Danmark hver sine universiteter med i «det gode selskap». I februar inngikk Københavns universitet og Danmarks Tekniske Universitet partnerskap med den klart største plattformen for gratis utdanning på nett: Coursera. MOOC-selskapet, som ble grunnlagt av to Stanford-professorer har, ifølge egne sider, 3,6 millioner registrerte studenter og 70 ulike partnerinstitusjoner.

Les om utviklingen av MOOC i Norge i Dagens Næringsliv fredag.



Her får du gratis elitestudier



  • edX

https://www.edx.org/

En organisasjon som drives i fellesskap av toppuniversitetene Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard, Berkeley og The University of Texas.

EDX tilbyr MOOCs og interaktive nettbaserte klasser i jus, historie, næringsliv, samfunnsfag, informatikk, folkehelse, og kunstig intelligens (artificial intelligence).



  • Coursera

https://www.coursera.org/

Et selskap grunnlagt av to professorer innen datavitenskap fra Stanford.

Selskapsmodellen er å signere kontrakter med høgskoler som samtykker i å bruke deres plattform for å tilby gratis kurs mot at de får en prosentandel av eventuelle inntekter. Et titalls høyprofilerte institusjoner er tilknyttet tjenesten, blant annet Princeton og University of Virginia.

De tilbyr kurs i et bredt spekter, blant annet i medisin, biologi, samfunnsvitenskap, matematikk, forretninger, datateknologi mm.



  • Udacity

https://www.udacity.com/

Selskap etabler av en nok en professor innen datavitenskap fra Stanford.

Selskapet, som arbeider med individuelle professorer i stedet for institusjoner, har tiltrukket seg en rekke kjente forskere. I motsetning til andre tilbydere av MOOCs, er de klare på at de satser på kurs i informatikk og relaterte felt.



  • Khan Academy

http://www.khanacademy.org/

En ideell organisasjon grunnlagt av Salman Khan, tidligere student ved MIT og Harvard.

Khan Academy startet i 2006 som en online bibliotek av korte instruksjonsvideoer som Mr. Khan laget for hans fettere. Videobiblioteket, som har mottatt økonomisk støtte fra Bill og Melinda Gates Foundation og Google, samt fra enkeltpersoner, inneholder nå mer enn 3000 videoer på YouTube. Khan Academy tilbyr ikke innhold fra universiteter, og er ikke en tradisjonell MOOC, men viser automatiserte øvingsoppgaver. Mye av innholdet er rettet mot elever i videregående utdanning.



  • Udemy

https://www.udemy.com/

En plattform som lar hvem som helst sette opp et kurs.

Selskapet oppfordrer instruktører til å kreve en liten sum for det de publiserer, hvor inntektene blir delt mellom instruktør og selskapet. Platformen tilbyr et bredt spekter av klasser, mange av dem uten noen akademisk tilknytning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.