Andelen som fullfører videregående opplæring har nærmest stått på stedet hvil siden 1994.

I likhet med tidligere kull, oppnådde i gjennomsnitt nesten syv av ti av de 63.000 elevene som startet på grunnkurs i 2007 studie- eller yrkeskompetanse, målt fem år etter at de startet. Det viser tall presentert av Statistisk sentralbyrå tirsdag.

For innvandrere har gjennomstrømningen økt med 3 prosentpoeng, til 53 prosent. Det er også færre innvandrere som har sluttet underveis, hele 5 prosentpoeng færre enn fjoråret.

Fortsatt mange dropouts
Av de som ikke oppnådde noen kompetanse i løpet av fem år, hadde 17 prosent sluttet underveis. Her er det imidlertid store forskjeller mellom utdannelsesprogrammene.

Halvparten som startet på videregående i 2007, begynte på yrkesfag. Hele 45 prosent av disse yrkesfagelevene hadde ikke oppnådd noen formell kompetanse i 2012. Flertallet, 27 prosent, hadde droppet helt ut. Resten befant seg fortsatt i videregående opplæring eller hadde gjennomført hele løpet, men hadde strøket i ett eller flere fag.

Over tre ganger så mange hadde sluttet på yrkesfag sammenlignet med studieforberedende utdanningsprogram.

Les også: Elever lopper seg for riktig studievalg

Guttene slutter oftest
Gutter har i gjennomsnitt dårligere gjennomstrømningsresultater i videregående opplæring enn jenter. 75 prosent av jentene, mot 64 prosent av guttene, som startet i videregående opplærling i 2007, oppnådde studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år.

For innvandrere er kjønnsforskjellene enda større, 44 prosent av innvandrermennene har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år, mot 62 prosent for innvandrerkvinnene.

Ifølge SSB er det en klar sammenheng mellom elevenes karakterer fra ungdomsskolen og fullføring av videregående. Også foreldrenes utdannelsesnivå virker inn på statistikken.

Store fylkesvise forskjeller
Oslo og Sogn og Fjordane var de fylkene som hadde høyest gjennomstrømningsandel for elevene som startet på videregående opplæring i 2007. 75 prosent av elevene oppnådde studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år. Dårligst ut kommer de tre nordligste fylkene samt Østfold hvor gjennomstrømningsprosenten varierer fra 49 til 65 prosent.

Les flere saker fra DN Talent

Elevbedriftenes suksessoppskrift

Karakterklager for 108 millioner

Tigermammaer fostrer vinnere

Mener smarte barn blir skoletapere

15-åringer kan starte ingeniørutdannelsen

Elever lopper seg for riktig studievalg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.