Etter en nokså smertefull eksamensperiode er mitt første år på Yale plutselig over, og jeg er klar for en nesten fire måneder lang sommerferie. Ved å komprimere semestrene og avslutte hvert fag etter hvert semester, legger universitetet opp til at studentene skal bruke ferien på alt annet enn å sole seg.

Enten det gjelder Yales populære sommerkurs eller karrierebyggende sommerjobber, stilles det i USA høye forventninger til hva man foretar seg i sommerferien. På Yale finnes det en serie uskrevne regler om hvordan man best bør utnytte de tre sommerferiene man har i løpet av den fireårige bachelorgraden.

 



Den første sommeren har man relativt stor grad av frihet, og må ikke nødvendigvis foreta seg noe som er relatert til det man studerer. Det forventes imidlertid likevel at man gjør noe «fornuftig», og mange velger derfor å ta sommerkurs gjennom Yale, i hovedsak språkfag. Da tilbringer man vanligvis rundt én måned på Yale først, før man er én måned i Berlin, Madrid, Beijing eller hvor enn språket du studerer måtte føre deg. Disse programmene koster imidlertid rundt 10 000 dollar, og med null støtte fra Lånekassen kan jeg se langt etter et fancy språkkurs i Paris.

Et annet alternativ er å tilbringe store deler av sommeren på Yale, som forskningsassistent for en professor. Enkelte ganger kan man få stipender for å dekke boutgifter, men arbeidet i seg selv er i all hovedsak ubetalt. For alle som studerer biologi, fysikk eller andre naturvitenskapelige fag, er det i all høyeste grad forventet at man skal bruke minst én (og gjerne to) somrer på slikt forskningsarbeid.

Sist men ikke minst har du de berømte «internshipene» – den store amerikanske CV-byggingsmaskinen. Til forskjell fra Norge, hvor «summer internships» stort sett er forbeholdt studenter på masternivå, er internships tilgjengelige allerede tidlig i utdannelsesløpet. Første sommeren kan det være vanskelig å finne noe spennende, men andre – og i høyeste grad tredje – sommeren går folk mann av huse i jakten på det perfekte internshipet. Særlig dersom man vil inn i finans eller bankvirksomhet etter studiene, regnes internshipet man har hatt tredje sommeren for å være helt avgjørende. Hvis man får den riktige jobben i den riktige banken eller konsulentselskapet, har man skutt gullfuglen. En god innsats ender ofte med et lukrativt jobbtilbud som venter idet man fullfører studiene.



 



Fokuset på internships gjør at arbeidskraft fra studenter spiller en sentral rolle også i mange av de offentlige organene i USA i sommermånedene. En venninne fra Yale hadde et slikt internship i Washington D.C. forrige sommer, og fortalte at før hun visste ordet av det satt hun – en andreårsstudent med så godt som null arbeidserf#229 – og forfattet brev til europeiske utenriksministre, som sjefen hennes signerte etter knapt å ha lest gjennom dem. Selv om slike internships kan gi uvurderlig arbeidserf#229, har det sin pris. Jobbene er ofte ubetalte, noe som betyr at alle disse studentene – som tross alt er noen av de flinkeste studentene i hele USA – jobber gratis i over to måneder kun for å kunne pynte på CV-en. I de mange tilfellene hvor internshipet befinner seg langt hjemmefra, må studentene betale både kost og losji av egen (eller foreldrenes) lomme.

Hvor mange nordmenn hadde jobbet gratis en hel sommer i jakten på en fin CV? Nå kan man selvfølgelig stille spørsmål ved hvor mange nordmenn som i det hele tatt hadde hatt råd til å jobbe gratis en hel sommer, men det sier likevel noe om hvor annerledes den amerikanske mentaliteten er. Man kan si mye om amerikansk arbeidsliv, men ingen kan klandre amerikanerne for manglende arbeidsinnsats!

Nå som mitt første år på Yale er ferdiggjort, avsluttes også mitt engasjement som blogger for DN Talent. Takk til alle som har fulgt med, og god sommer!









Viktor Nesheim (20) fra Oslo er DN Talents faste blogger. Du vil finne ukentlige oppdateringer fra studentlivet i USA på dn.no/talent. 

Viktor Nesheim tar en bachelorgrad ved Yale University i USA.

Før han startet på Ivy League-skolen høsten 2012 tok han videregående på en skole i United World College-nettverket i Wales.

Etter videregående hadde han et friår der han jobbet som lærer i Uganda, Kenya og Nicaragua, samt gårdsgutt i Sør-Frankrike.

Les tidligere innlegg her:

Dropp koffein, prøv en kanin - 13. mai 2013

Slik overtales toppelevene - 25. april 2013

Én av Yale-studentenes mange vaktbikkjer - 18. april 2013

Yale-nerdenes raveparty - 9. april 2013

Hvordan havner du i den rette mappen? - 7. april 2013

Slik er skoledagen på Yale - 27. mars 2013

Cadillac-cruising, solslikking, yoga, men så...- 25. mars 2013

Hvorfor kaste bort penger på hotell? - 18. mars 2013

Når alt annet enn en Ivy League-utdannelse er en skuffelse - 5. mars 2013

Noe å tenke over før du bli student i utlandet - 25. februar 2013

«Fant» 200.000 dollar på tre uker - 18. februar 2013

Hvor ofte går dere langrennstur på E18? - 12. februar 2013

Lykkelig uvitende Yale-turister - 6. februar 2013

Hvor lenge er skogen åpen?- 28. januar 2013

Hvordan gjøre Yale-professoren fullstendig overbegeistret- 21.januar 2013(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.