83.460 personer har fått tilbud om studieplass gjennom Samordna opptak. Det er en økning på 5,1 prosent siden ifjor, viser tall som ble offentliggjort av Samordna opptak fredag.

Vårens søknadsvinner til høyere utdannelse ble Norges handelshøyskole. For femte året på rad var skolens bachelorprogram i økonomi Norges mest søkte studium, med 2265 personer som hadde linjen som sitt førstevalg. Det tilsvarer fem søkere per planlagte studieplass.

De ferske opptakstallene viser at det krever en poenggrense på 56,7 for å komme inn på studiet på den ordinære kvoten, og 52,9 poeng for å komme inn på kvoten for førstegangsvitnemål (for søkere frem til fylte 21 år).

– Vi er veldig godt fornøyde med resultatet. Posisjonen vår som landets mest søkte studium, kombinert med svært høye inntakskrav viser at NHH fortsetter å tiltrekke søkere av høy kvalitet, sier NHH-prorektor Gunnar E. Christensen i en pressemelding.

Det er imidlertid 37 andre studier som har et enda trangere nåløye. Topp fem på listen over utdannelsene med aller høyest inntakskrav, er medisinstudier. For å komme inn på medisin ved Universitetet i Oslo må man ha 68 poeng på ordinær kvote, eller 59,4 poeng med førstegangsvitnemål.

Se listen over studiene med høyest inntakskrav nederst i saken.

Les også: 450 studier søker studenter

Økte krav og flere jenter
Det er i år planlagt totalt 52.503 studieplasser, 969 flere enn i 2012. 62,1 prosent av søkerne har fått tildelt plass ved studiet som sto øverst på ønskelisten. Av 117.049 søkere er 97.228 kvalifisert for minst ett studietilbud.

NTNU melder om en klar teknologitrend blant jenter. Andelen jenter som vil bli sivilingeniør øker fortsatt, samtidig som opptakskravene til teknologistudiene er blitt høyere. Trenden er også positiv for realfagene.

Les også: Lokker med «miljø», «innovasjon» og «design»

– Økningen i andelen jenter som velger teknologi- og realfag er en trend og ikke tilfeldige svingninger. Dette er et resultat av bevisst satsing gjennom flere år, sier prorektor for utdannelse og læringskvalitet Berit Kjeldstad ved NTNU i en pressemelding.



Topp 20

Dette er listen over de 20 utdannelsene med høyest inntakskrav for høsten 2013. Rangert etter poenggrense for ordinær kvote.