- Jeg ble kalt ”gutten med mye flaks”, men jeg har jo vunnet en del konkurranser nå, så du kan vel si at jeg søker utfordringer, sier Mushtaq når DN Talent møter ham ved Wall Street i New York.

Valgt ut blant 20.000
Mushtaq har landet i verdensmetropolen fordi han atter en gang har satt seg ned og skrevet en velformulert søknad, og ”hatt flaks” igjen. Av 20.000 søkere fra hele verden, ble Mushtaq valgt ut som en av 100 studenter til å delta på EF og United Nations Alliance of Civilizations sin elitesommerskole like nord for Manhattan. Her skal de foreleses om alt fra fredsarbeid til entreprenørskap.

Les også: - Hvor mye betyr priser, verv og stipend i studietiden?

For Mushtaq blir deltakelsen enda et hakk i beltet.
For følg med nå, her er prisene superstudenten har hanket inn i det siste: Beste økonomistudent 2010, Oslo kommunes 2013-pris for beste masteroppgave med Oslo-tematikk, han har mottatt rundt 400.000 kroner i stipendverdier fra Alarga, A.Willhelmsen og BIs studentambassadørstipend, sistnevnte ble til og med opprettet spesifikt for Mushtaq.

Å ja, diplom for beste prosjektoppgave fra hans drømmeuniversitet, Harvard i USA.

Hardere konkurranse blant studenter
- Vi slo ut 100 business-skoler, inkludert Harvard selv, og fikk med prisen en annerkjennelse fra en tredjepart om at arbeidet man har gjort holder høy kvalitet både nasjonalt og internasjonalt. Det er poenget med priser, sier Mushtaq som mener den generelle konkurransen mellom studenter er hardere nå enn tidligere.

Fordi arbeidsmarkedet er trangere, og fordi flere utdannes med den samme jobben i tankene.

- Derfor fokuserer mange studenter på å skape en mer radikal CV. Før holdt det å være flink, men det går ikke lenger. Å gjøre ting ved siden av studiene viser et mer helhetlig bilde av deg som person, sier han.

Les også: HP-direktøren om studietiden: - Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Minoritetsbakgrunn ingen hindring
Men selv om Mushtaq rir den nye bølgen, nekter han for å være en CV-rytter.

- Jeg har alltid likt å være best i noe, men viktigere enn å pynte på CV-en, handler det om å ville lære og ha et ønske om å gjøre noe for seg selv og andre. Og så handler go-getter-instinktet mitt litt om at jeg ville bevise for gamle medelever og lærere at selv om man kommer fra en minoritetsbakgrunn, så betyr ikke det at man ikke kan komme langt i arbeidslivet i Norge.

Studerte fem år uten studielån
Mushtaq ville vise at så lenge man er motivert, uansett hvem man er, så kan et femårsstudie gjøres unna uten lån.

Han tok på seg to deltidsjobber, samtidig som han etablerte en studentforening på BI og rakk å henge med venner. Og få toppkarakterer.

- Folk begynte kanskje å se på meg som en maskin jo mer jeg oppnådde, og jeg følte etter hvert at jeg måtte ta en pause fra alt, sier Mushtaq som gikk glipp av sin egen vitnemålsutdeling fordi han i sin søken etter en roligere hverdag flyttet til Texas for å jobbe som trainee for Utenriksdepartementet, samtidig som han skrev ferdig masteren sin.

- Jeg fikk slappet av litt.

Han tuller ikke.

- Samtidig som jeg lærte noe, da. Så ”friåret” mitt var å altså å jobbe i USA i syv måneder, sier han og ler.

Skal til Malaysia
Han sitter sjelden i ro, denne karen. Etter New York-turen skal han fly til Malaysia og jobbe med finansspørsmål innen shipping, olje og gass for Aker Solutions. Mushtaq har som èn av 12, uvitende om det er prisene og kåringenes skyld, blitt valgt ut til å delta på deres International Talent Program.

- Vi skal bli sent til tre land på to år, og ved siden av skal jeg gjøre frivillig arbeid.

- Du vet det er svært få priser og diplomer å finne i arbeidslivet?

- Du kan si man blir vant til priser og slikt, og overgangen vil jo bli en justering, men jeg er litt ferdig med det akkurat nå. Jeg har fått bevist det jeg ville. Nå vil jeg ha arbeidserf#229.

- Er du ferdig med studier?

- Vel, om jeg får oppholdet sponset, vil jeg ta MBA på Harvard.

- Og svømmeknappen?

- He-he, den har jeg faktisk ikke.



 

Les mer fra DN Talent

Joachim (19) skal bruke 1,3 millioner på en bachelorgrad

Tigermammaer fostrer vinnere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.