Du bruker kanskje time på time på å skru sammen den perfekte CV. En lang CV full av prestasjoner og positive egenskaper du har. Men når du kommer til jobbintervjuet, ser du at sjefens øyne glir så kjapt over CV-en din at han neppe kan få med seg spesielt mye av det som står der.

En ny undersøkelse fra Australia viser at det stemmer: HR-ansvarlige og sjefer bruker bare 15 sekunder på hver CV. Dét er noe du bør ha i tankene neste gang du sender en jobbsøknad, skriver Herald Sun.

Her er fem teknikker du kan bruke for å få CV-en din til å bli lagt merke til. Tipsene kommer fra Robin Ryan, som er karriereekspert og forfatteren bak boken "Winning Resumes":

1) Legg vekt på resultater.
Arbeidsgivere er opptatt av hva du har fått til tidligere i karrieren. Skriv ned hva du har oppnådd av resultater, og tallfest det gjerne.

2) Bruk nøkkelord.
I stedet for setninger, kan du skrive ned en rekke nøkkelord som beskriver hvordan du pleier å utføre jobben din. Nøkkelordene kan også bakes inn i setninger for å beskrive tidligere jobberf#229.

3) Skreddersy CV-en din til hver enkelt jobb du søker på.
Det er liten vits i å ramse opp egenskaper og styrker du ikke har bruk for i den stillingen du søker på. Velg ut de mest relevante tingene og fokusér på det.

4) Begrens CV-en din.
Arbeidsgiveren er hovedsakelig interessert i det arbeidet du har gjort de siste fem til syv årene, uansett hvilken stilling du hadde. Men skriv kort og fjern alt som ikke er relevant for den jobben du søker på nå.

5) Bruk "riktige" ord.
Start hver setning med et beskrivende ord, sånn som "organisert", "etablert", "skapt" og "planlagt". Du får mer oppmerksomhet hvis du skriver korte setninger som beskriver hva du har gjort.

Og til slutt: Les korrektur! Arbeidsgivere hater skrivefeil.

Les også: - Verdens lengste jobbintervju

Slurver med bakgrunnssjekken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.