På den ferske, årlige rangeringen over Europas beste businesskoler har Financial Times rangert Handelshøyskolen BI over hovedkonkurrenten. Privatskolen går frem 18 plasser og ligger nå på en 44. plass. Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen faller to plasser fra ifjor og ligger nå på en 46. plass.

– I utgangspunktet er det en gemyttelig, stimulerende konkurranse mellom oss, jeg mener vi gjør hverandre gode. Men det klart det er deilig å sette nesetippen foran, sier BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Han trekker frem BIs samarbeid med Fudan University i Shanghai som forkl#229 på hvorfor de stikker nesen foran NHH i år. BI flyr over fagfolk til Shanghai og står for to tredjedeler av undervisningen på lederutdannelsesprogrammet (MBA-grad) ved det kinesiske universitetet.

Misunnelig på Kina-samarbeid
– Vi har stor respekt for det BI har fått til i Kina, men dette er ikke aktiviteter vi har valgt å prioritere, sier NHH-rektor Frøystein Gjesdal.

Rangeringen er en oppsummering av Financial Times’ fem målinger av ulike kategorier ved businesskolene. NHH er kun rangert i tre, mens BI har også en plassering på en fjerde rangering på grunn av samarbeidet med Fudan University.

Gjesdal peker på «master of management»-kategorien som årsak til at NHH dropper noen plasser på årets liste.

– Vi går ned først og fremst på grunn av svakere karriereutvikling for kandidatene på dette programmet. Kandidatene måles etter hvor stor organisasjon de jobber i, og på hvilket nivå i denne organisasjonen de er. Her scorer vi dårligere i forhold til våre konkurrenter. Vi lurer på hva det kommer av. Kandidatene har få problemer med å skaffe seg gode jobber i Norge.

Hvordan føles det med BI en nesetipp foran dere på listen?

– Det er litt ubehagelig, hehe. Men vi er ikke så veldig bekymret.

På ryktebørs
Ruta Rastenyte (21) og Jelena Vysockaja (21) er på utveksling fra BIs samarbeidsskole i Litauen dette semesteret. De er ikke spesielt opptatt av den interne knivingen mellom BI og NHH, men:

– Jeg synes det er viktig at skolen har et godt rykte. For oss som er her på utveksling er det vitkig at arbeidsgiverne hjemme kjenner til skolen, det gjør det nok lettere å få jobb, sier økonomistudent Rastenyte.

BI-rektor Colbjørnsen sier målet nå er å komme blant de 20 beste businesskolene i Europa.

– Vi har ikke utnyttet til fulle potensialet som ligger i lederprogrammene våre. Vi kan bygge ut bedriftsprogrammene våre mer, og få et tettere samarbeid med bedriftene. I tillegg vil vi fortsette å bygge allianser med internasjonale universiteter.

– Dere går frem på en rangering, til en 44. plass. Og så, da?

– Dette blir lagt merke til. Det er avgjørende for å trekke til seg fagfolk og studenter. Næringslivet legger også merke til dette, det gjør at kandidatene våre blir mer attraktive. Slike rangeringer møter alltid en del kritikk, men Financial Times’ liste er ganske relevant med tanke på BIs strategi. Den sier blant annet noe om hvordan BI-kandidatene gjør det etter studiene. Det er også et mål for oss, sier Colbjørnsen.

Financial Times' rangering av Europas beste businesskoler

  • 1. HEC Paris
  • 2. IE Business School
  • 3. London Business School
  • 4. Esade Business School
  • 5. Insead
  • 6. Iese Business School
  • 7. University of St Gallen
  • 8. SDA Bocconi
  • 9. IMD
  • 10. Rotterdam School of Management

Og på norsktoppen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • 44. Handelshøyskolen BI
  • 46. Norges Handelshøyskole (NHH)