– Hva er det viktigste du lærte i studietiden?

– Det juridiske faget. Det er fortsatt det viktigste. Vi som firma kan snakke om bransjeforståelse og internasjonalisering, og alt det er viktig, men det aller viktigste vi gjør er å være aller best på faget vårt. Fusker vi i faget for å bli fargerike, da er vi ferdige.

– Du ble ferdig på 4,5 år. Hvorfor så hastverk?

– Det var egentlig ikke noen nevneverdig plan bak det. Jeg hadde mulighet til å avslutte med gode karakterer og så ikke noe poeng i å drøye studietiden lenger enn det som var mitt formål med den.

– Hva kunne du vært foruten av det du fikk med deg som student?

– Det gikk fort og var hardt arbeid, så jeg rakk egentlig ikke gjøre så mye jeg skulle vært foruten. Jeg hadde en fin studietid, men var nok ikke den aller mest aggressive sosialt sett. Skulle jeg valgt igjen kunne jeg kanskje vært noe mer aktiv sosialt, uten at det noen gang har vært min hovedgreie.

– Hva skulle du ønske at du hadde lært?

– Jeg følte meg ekstremt nasjonal da jeg var ferdig, til tross for at jeg hadde et halvt år i utlandet. Med forbehold om at ting kan ha endret seg mye på ti år, skulle jeg ønske at man fikk et mer internasjonalt blikk i løpet av jusstudiet.

– Du har jobbet fem år i Shanghai, hvordan var overgangen dit?

– Overveldende, særlig i størrelse. Jeg kom fra Bergen og løpeturer i fjellet etter studiene. I Shanghai må du kjøre langt for å se natur.

– Har du noen tips til andre som vil jobbe utenlands?

– Snakk med en nordmann som har gjort det samme. Å få konkrete opplevelser beskrevet av mennesker som har vært i samme situasjon er en enkel måte å ta ned skummelheten på.

– Er det for mange studenter i Norge?

– Utdannelsesnivå hos befolkningen og et lands suksess har nær sammenheng, så svaret mitt er: Nei, det tror jeg ikke. Ikke så lenge du har mål og mening med studiene. I min studietid var det for mange som bare begynte å studere fordi det var gøy, de studerte hobbyen sin. Det er viktig å se på utdannelse som et virkemiddel for å nå et mål.



Les tidligere Liv og lære-spalter:

Aase Aamdal Lundgaard: - Det er én ting som bekymrer meg med unge mennesker

Jeannette Platou: – Jeg skulle gjerne hatt flere grader, jeg

Eivind Roald: Lang utdannelse og de beste karakterene er ikke alfa og omega for å få gode jobber.

Christine Meyer: - Underveis i studiet fikk jeg tvillinger

Vibeke Hammer Madsen: - Jeg bakte og laget mat og vasket vinduer og hus

Marianne Andreassen: Studietiden ga verdifulle kontakter

Cecilie Lynum: Lot lysten styre studiene

<a href="http://www.dn.no/talent/article2726368.ece">Ellen M.E Lundring: Ble utplassert som student, fikk redaktørjobb samme sted</a>

Ola Borten Moe: Ga seg før «den siste bitte lille bakken»

Anne-Kari Bratten: – Mer stress å studere enn å være administrerende direktør

<a href="http://www.dn.no/talent/article2714481.ece">Hans Olav Lahlum: Studentbudsjett à la Lahlum</a>

Thina Saltvedt: – Jeg kunne ingenting om olje

Gunnar Bovim: Studentenes sjefslege

Torbjørn Røe Isaksen: – Veldig annerledes enn Beverly Hills 90210

Line Jansrud: Gir prinsesse Diana skylden for studievalget

Kristin Krohn Devold: – Ikke så stor forskjell på Forsvarsdepartementet og Uken

Charlotte Thorstvedt: – Skulle du si noe måtte du ha «dynamite» å komme med

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Ine Marie Eriksen Søreide: Brukte 11 år på å bli ferdig med jus-studiet</a>

<a href="http://www.dn.no/talent/article2681647.ece">Kristin Skogen Lund: - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit </a>

Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.