– Unge studenter og unge mennesker i dag er mer åpne. De er lettere å snakke med, de stiller flere spørsmål. I min tid var det mer en fryktkultur i denne forsamlingen, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til DN etter å ha holdt tale for studentene på Universitetet i Oslo (UiO).

På 70-tallet var han selv økonomistudent på UiO, og har de siste årene oppsøkt gamle trakter for å gi en studentvennlig versjon av årstalen og ta imot spørsmål fra salen.

– Hva er de viktigste grepene unge mennesker kan ta i sin egen økonomi?

– Det er et vanskelig spørsmål. Siden vi er på et universitet vil jeg si at utdanningsvalg er viktig. Det å søke kunnskap og bygge kompetanse ut fra interesse og engasjement, samtidig som man har et blikk på hva som kan være nyttig i arbeidslivet senere.

Les også: «Alle» som gikk ut av dette studiet i fjor fikk jobb

Ikke gjør det unødvendig vanskelig
Nasjonens oljeavhengighet og påfølgende sårbarhet er noe Olsen har som vane å vektlegge i sine taler.

– Betyr det at unge bør fordype seg i andre ting enn oljestudier?

– På den ene siden tror jeg oljealderen vår vil vare i mange år. Det jeg har snakket om er usikkerhet, sårbarhet og at ingenting vokser inn i himmelen. Det er ikke sikkert av vi får en like fantastisk vekst fremover, men alt tyder på at vi vil være en oljenasjon i mange år. Med det perspektivet synes jeg det er nyttig at noen unge velger en spesialisert utdannelse om også kan brukes i oljeindustrien. På den annen side er det mange høyere utdanningsløp, enten det er teknologi, realfag eller andre områder som er veldig anvendelige selv om vi produserer litt mindre olje og mer noe annet, sier han.

– Men noen må vel også finne opp det som kommer etter oljen?

– Ja, noen må stå for innovasjon og de nye ideene. Men selv om man ikke blir gründer vil nok en høyere utdannelse være en enormt god plattform. Sånn sett synes jeg ikke unge mennesker skal gjøre valg altfor vanskelig for seg selv. Dersom unge mennesker skal prøve å tenke «hva skal Norge leve av om i 20 -25 år?» når de velger utdannelse blir det unødvendig vanskelig.

Les også: Se LinkedIn-profilen som ga jobb

Offensiv
Da Øystein Olsen fikk spørsmål av salen etter talen, var masterstudent Mari Mamre (28) blant dem som rakte opp hånden.

Hun var godt fornøyd med talen, og var også tilstede da Olsen talte ifjor.

– Jeg synes Norges Bank var ganske offensive i talen. Det er spennende at de tør å foreslår å øke aksjeandelen i oljefondet til 70–80 prosent, jeg husker det var kontroversielt da den ble økt til 50 prosent. I tillegg viftet de jo med pekefingeren i kjent stil om at man bruker for mye oljepenger, oppsummerte hun under minglelunsjen etterpå.

Hun har akkurat levert masteroppgaven i samfunnsøkonomi, og tror slike prominente besøk er bra for studiene.

– Ja, absolutt. Det sier mye om hvordan Norges Bank tenker fremover, og hva de vil at vi skal tro. Vi som holder på med makroøkonomi leser jo dette med lupe, og det er viktig for studiene.

Les også: Stipend, lån og evig kjærlighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.