Bare meter unna stedet der Olav Haraldsson falt for bondehærens sverd på Stiklestad i 1030 sitter 28 mastergradsstudenter i en hestesko. De har startet på et 2,5 år langt løp som skal gi dem en mastergrad i public administration (offentlig ledelse), i regi av Høgskolene i Sør- og Nord-Trøndelag (Hist og Hint), samt Copenhagen Business School.

– Kurset er skreddersydd for ledere i offentlig sektor, og så å si alle studentene jobber i det offentlige, forklarer programansvarlig, høyskolelektor Espen Leirset ved Hint.

Pensum har tre hovedtemaer:

  • Ledelse og styring i offentlig sektor.

  • Fra forvaltning til governance.

  • Gjennomføringskraft.

Rundt 350 personer har gått gjennom masterutdannelsen siden oppstarten i 1997, men kullet som nå er i gang er det første som har gjennomføringskraft som et eget tema. Temavalget er en direkte konsekvens av 22. juli-kommisjonens ramsalte kritikk av alt som gikk galt, før, under og etter terrorangrepet på Utøya i 2011.

Enig i kritikk

– Gjennomføringskraft og gjennomføringsevne er nevnt 16 ganger i regjeringserklæringen, og iverksetting og implementering av vedtatt politikk er noe vi går grundig inn i. Vi bruker teorier og modeller som verktøy for å forstå hvorfor gjennomføringskraften er for dårlig i offentlig sektor, sier Leirset.

STUDENT. Politiadvokat Øystein Skjønborg håper masterstudiet gir ham mange nye impulser.
STUDENT. Politiadvokat Øystein Skjønborg håper masterstudiet gir ham mange nye impulser.
VITNEMÅL. Irmelin Klemetzen i Finmark fylkeskommune vil ha papir på at hun kan jobben sin.
VITNEMÅL. Irmelin Klemetzen i Finmark fylkeskommune vil ha papir på at hun kan jobben sin.
Politiadvokat Øystein Skjønborg i Oslo politidistrikt er en av kursdeltagerne som er i gang med masterløpet.

– Valget sto mellom å gå fagveien eller ledelsesveien. Det som er veldig fint på dette studiet, er at du får mange impulser fra personer med noe annet enn politibakgrunn. Det er verdifullt å ta med seg tilbake, sier Skjønborg, som er utdannet både politi og jurist, og også er leder i Politijuristene i Oslo.

– Hva tenker du om at gjennomføringskraft er gjort til et eget tema i masterstudiet?

– Temaet er kjempeviktig, det er noe vi mangler nok av i politiet. Jeg er enig i mye av den kritikken som er kommet mot politiet, og som går på at vi ikke evner å gjennomføre endringer raskt nok, sier Øystein Skjønborg.

Vil ha papir

– Mediene er mest opptatt av «blåskjortene», men det er viktig å tenke gjennomføringskraft i hele kjeden i politiet, legger han til.

Masterstudiet er lagt opp som et deltidsstudium med 14 ukeslange samlinger frem til mai 2016. De fleste samlingene holdes i Trøndelag, men studentene skal også innom Brussel og København – og har anledning til å velge sommerskole i Krakow eller på Røros.

Storparten av de 30 studentene som er med på masterstudiet er mellomledere i offentlig sektor. Motivasjonen for å starte på masterløpet er høyst forskjellig.

– Regjeringens uttalelser om at den vil vurdere fylkeskommunens fremtid har trigget meg til å gå i gang med dette studiet. Jeg vil ha papir på at jeg kan jobben min, sier Irmelin Klemetzen som er eksamens- og dokumentasjonssjef i Finnmark fylkeskommune.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.