- Noe av det dummeste du kan gjøre som jobbsøker, er å teppebombe markedet med generell informasjon uten å vite hva slags jobb du egentlig søker på, sier Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo (UiO), til DN.

Intetsigende prat som mangler presisjon er null verdt, slår han fast.

- Arbeidsgiveren vil vite hvorfor du passer til stilllingen. Om du "er glad i utfordringer" eller "har stå på-humør" er mindre interessant, sier han.

The Daily Muse omtaler fem jobbsøkerteknikker du umiddelbart må kutte ut - og hva du kan gjøre i stedet:

1) Du bruker all tiden din på å fylle ut online-søknader.

Gjør dette i stedet: Gå inn på LinkedIn og se om du har en nær tilknytning til selskapet som lyste ut stillingen du søkte på.

2) Du søker jobber i blinde, selv om du ikke har kvalifikasjonene som matcher.

Gjør dette i stedet: Finn ut hvilke kvalifikasjoner du mangler, og skaff deg dem. Eller ta på deg ekstrajobber som veier opp for de manglene du har på cv-en din.

3) Du forventer at "jeg lærer raskt" vil få deg dit du ønsker.

Gjør dette i stedet: Fokusér på hva du har som gjør deg perfekt for jobben, og ikke hva du mangler.

4) Du tar kontakt med folk du egentlig ikke kjenner, men som har de rette forbindelsene, for å få jobben.

Gjør dette i stedet: Bygg opp nettverket ditt gradvis i stedet for å presse deg på ukjente.

5) Du ringer HR-ansatte, hodejegere og arbeidsgivere konstant for å mase.

Gjør dette i stedet: Send gjerne en hyggelig email. Hint om at du er på jobbjakt, men aldri mas.

- Jeg er enig i mye av dette, sier Gisle Hellsten.

Han synes det er overraskende mange som gjør feil i jobbsøkerprosessen. Men nettopp dét gjør det også mulig å klatre høyere enn du trodde du hadde sjansen til:

- Løpet er ikke kjørt for drømmejobben selv om du mangler toppkarakterer og fantastisk erfaring på cv-en din. Gjør du alle de rette tingene i jobbsøkerprosessen og leverer en søknad som skiller seg ut, kan du komme langt likevel. Arbeidsgivere merker fort at en søker er motivert. Og de ønsker seg en kandidat som har forstått hva de er på jakt etter og vet hvilken jobb de søker på. Dessverre er det en del som går med harelabb over søknaden, sier Hellsten.

Søk deg til en jobb, ikke fra en annen

Her er andre dumme ting du kan gjøre i jobbsøkerprosessen:

- Hvis du mistrives i en jobb og lar dette skinne gjennom i søknaden, forstår arbeidsgiveren raskt at du tenker mer på å søke deg bort fra en jobb enn til en ny jobb, sier Gisle Hellsten.

Manglende selvinnsikt er også et problem.

- Du kan ikke bare komme og si: Ansett meg, så er dine problemer løst. Jeg fikser alt! Vis i stedet hvorfor du vil ha jobben og hva du har å tilby. Tenk fremtidsrettet og skriv hvordan bedriften skal benytte seg av dine kunnskaper. Du må kunne argumentere for at du har den ballasten som trengs, sier han.

I tillegg må du gjøre all nødvendig research:

- Mange bedrifter har en plattform av verdier, visjoner og sin egen måte å jobbe på. Dette bør du du være oppmerksom på før du søker på en jobb, sier Hellsten.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Oppgang for industrien

Røkke-verft casher inn på salg av skipsandeler

Kinas industrimaskineri faller tilbake

Slik er den typisk svenske millionæren  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.