-Da jeg kom hit hadde jeg i hodet at jeg er her for å studere, og det skal jeg bruke all tid og energi på. Nå som jeg har fått en jobb her, har jeg skiftet helt mening, sier Janicke Sophie Lindal Berg (23).

Hun møter DN Talent i en kort lunsjpause i City-distriktet i London der hun jobber deltid for Nordea London, samtidig som hun tar en master i finans ved Kingston University.

Bedre innsikt i arbeidsmarkedet, lære å strukturere hverdagen og ikke minst: CV-fyll, er noen av fordelene hun ramser opp.

-Så konkurransedyktig som markedet er i dag må man ha noe ekstra å vise til, sier hun.

Garantert x-faktor
Rekordmange norske studenter tar et eller flere semester i utlandet. Likevel er det de færreste som velger å jobbe deltid ute.

DNB, som får over 3000 studentsøknader årlig, sier det er «veldig sjelden» noen av søkerne kan vise til arbeidserfaring i utlandet.

-Men har de det, er det positivt. All jobberfaring er bra, det gir selvtillit og kan brukes som bevis på at man kan forholde seg til regler, rutiner og samarbeid, sier Glenn Menkin, ansvarlig for rekruttering i DNB.

For info om rettigheter og plikter ved arbeid i utlandet, se faktaboks til venstre i saken.

Hektisk, men gøy
I finansdistriktet i London er det tett mellom dressene og draktene, og området er blant annet i DN blitt omtalt som særdeles tøft mot unge arbeidstagere.

Lindal Berg har ingenting å utsette på arbeidsforholdene, men tror man blir mer skjerpet av å jobbe i utlandet.

-Det er to helt ulike livsstiler mellom jobb hjemme og jobb i utlandet. Hjemme kan du gå tidlig på fredagen for å dra på hytta, mens her er du ikke på undergrunnsbanen før i åttetiden. Og på lørdagen er du selvsagt på mail, sier hun.

Masterstudenten tror et mer usikkert arbeidsmarked i utlandet gjør at kollegane her må være mer på hugget enn hjemme.

-I City skjer alt så raskt, mens i Norge blir man veldig fort komfortabel i jobben. Her er det alltid nye muligheter, og man må være våken, stå på tærne og aldri sette seg ned og være fornøyd. Det skal lite til før du føler at du er kommet bakpå.

Opp 06:30 hver dag
Lindal Berg flyttet til London i 2010 for å studere, og etter deltidsjobben begynte å kreve to skoledager i uka legger hun ikke skjul på at det krever sitt av logistikk.

Den selvpålagte timeplanen gir ikke rom for Facebook og festing, og krever at hun står opp halv sju hver dag, helger inkludert. Siden hun også vil begynne å konkurrere innen bodyfitness trener hun hver dag, og er på skolen to timer før undervisningen starter for å ta igjen tapt studietid.

–Jeg tror det handler om å vokse opp. I begynnelsen av studiene var alt det sosiale viktig, men på masternivå vet man mer hvor man vil og prioriteringene blir mer voksne.

Hun har også fått en ekstra dose strategi på kjøpet etter årene i storbyen.

– Jeg merker jeg er mer selektiv på vennene mine nå. Man trenger ikke være venn med alle når man er over 20 år. Det er en veldig kynisk ting å si, men jeg kan godt gjøre en skoleoppgave med en medstudent jeg ikke har et sosialt forhold til kun for å bygge nettverk, sier hun og smiler litt av seg selv.

– Det høres slemt ut men når det er så mye konkurranse må man tenke litt selektivt, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.