På sokkelesten på 33 kvadrat prøver Eivinn Arne Jensen Larsen (21) å dokumentere den egentlige størrelsen på kjøkkenet. Lydteknikkstudenten rygger ut i stuen og tar frem Gopro-kameraet.

– Det har vidvinkel, vet du. Kjekt.

Bildene skal sendes til kjæresten i Stavanger. De håper å finne en leilighet de kan leie fra studiestart i høst.

– Vi søkte på syv student­boliger i februar, men de har ikke svart engang, sier han.

Likevel tar han det med ro, det er nok å velge mellom. I tillegg til visningen av 33 kvadratmeter på Grefsen til 7800 kroner i måneden, har 21-åringen sett på to andre utleieleiligheter i Oslo sentrum denne uken.

33 prosent økning

I år kan en lang tradisjon med augustreportasjer om fortvilte studenter i sovesaler og telt bli brutt.

– Kommer studentene med «boligkrise» i august vil vi avfeie det, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleie­megleren.

For markedet flommer over av boliger til leie, og på markedsplassen Finn.no har de aldri målt et høyere antall boliger til leie enn de gjorde første kvartal i år. Antall boliger til leie økte med 33 prosent sammenlignet med samme periode ifjor.

Av de 29.600 boligene som ble annonsert til leie i januar, februar og mars var kategorien «hybler og bofellesskap» den som økte mest. Her økte det med 40 prosent i første kvartal sammenlignet med ifjor.

Tregsolgt til leie

Farmakis tror det skyldes tre ting:

– Mange har fått med seg at det finnes alternativer til å spare i aksjer ved å tenke på en ekstra utleieleilighet. Mange fikk ikke solgt boligen sin i vinter, og mange nybyggprosjekter står ferdig, sier han.

Han får støtte av salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom.

– Veksten innen hybler skyldes nok også at vi la om tjenesten og nå har en større markedsandel i hybelannonser, men vi ser at mye av det som har vært tregsolgt er blitt overført leiemarkedet. Vi ser også at det å kjøpe leiligheter for å leie ut, og for eksempel ha til sine barn senere, er en økende trend, sier han.

MYE Å GJØRE. – Rushet har begynt, konstaterer Pauline Isene fra Utleiemegleren.
MYE Å GJØRE. – Rushet har begynt, konstaterer Pauline Isene fra Utleiemegleren.
Hverken Utleiemegleren eller Finn har tro på at den sedvanlige boligkrisen i august vil bli like sterk i år.

– Det store antallet utleie­boliger kom tidlig, nå begynner høysesongen og vi skulle gjerne sett litt mer rift. Det har vi ikke sett, sier Farmakis.

– Det er et vesentlig høyere antall utleieboliger nå som burde tilsi at det blir lettere for studentene å skaffe seg et sted å bo. Dette er gode nyheter for studenter, sier Høvås.

Samme priser

Mye ledig til tross, Utleiemeglerens statistikk viser ingen nedgang i prisene for april sammenlignet med april ifjor. De forventer heller ingen endring i maistatistikken som legges frem mandag. Hybel.no melder om 2,7 prosent prisvekst på hybler og rom i kollektiv i Bergen, Oslo og Trondheim, sammenlignet med første kvartal ifjor. Nå koster det i snitt 4600 kroner for et rom i en av disse byene, ifølge nettstedets tall.

– Dersom man vet at man skal studere i Bergen eller Oslo, bør man slå til nå for å sikre seg bolig?

– Nei, vet du hva, nå synes jeg ikke folk skal stresse. Nå skal de bruke tid på å finne den boligen de trenger, sier Farmakis.

«Kan være kresen»

Eivinn Arne Jensen Larsen er på utkikk etter noe litt nærmere sentrum enn kollektivet ved Sognsvann de bor i nå.

– Beliggenhet er et kriterium. Kjæresten liker Grünerløkka, vet jeg, sier han.

Pauline Isene fra Utleie­megleren har ansvar for å leie ut ettromsleiligheten på Grefsen.

– Det er mye å gjøre, rushet har begynt nå, men vi ser at kundene kan være mer kresne på pris og standard.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.