– Alt er identisk, det som er forskjellen er at de er en kristen skole og har én times andakt i uken. Hvis det er andakten som gjør at de får 3,4 milloner mer, tar vi det inn, vi også, sier Bernard Daub.

Han er rektor ved Oslo by steinerskole og har stevnet Kunnskapsdepartementet for forskjellsbehandling. Grunnen er at steinerskolens musikklinje på videregående får 3,4 millioner kroner mindre i statsstøtte i året enn en annen, privat musikklinje.

Rektor Bernard Daub ved Oslo by steinerskole vil ha erstatning for tilskudd han mener skolen burde fått, og anker saken til Høyesterett.
Rektor Bernard Daub ved Oslo by steinerskole vil ha erstatning for tilskudd han mener skolen burde fått, og anker saken til Høyesterett. (Foto: Dagens Næringsliv)

Daub mener de har rett på samme ekstrabevilgning som den kristne internatskolen Kongshaug musikkgymnas får over statsbudsjettet hvert år. Begge skolene har 90 musikkelever, og er de eneste friskolene i landet som tilbyr en ren musikklinje.

Stevnet Kunnskapsdepartementet

Da Stortinget vedtok å bevilge ekstra penger til Kongshaug i 2001, var dette den eneste private musikklinjen i landet. Steinerskolen i Oslo opprettet en lik linje i 2005.

– Vi får bare tilskudd til en vanlig spesialisering i musikk, dans og drama. Å drive musikkundervisning én til én betyr mye høyere utgifter, sier Daub.

I 2012 stevnet skolen Kunnskapsdepartementet for forskjellsbehandling. Daub sier de ønsker å få det samme tilskuddet fremover, og har krevd fem millioner kroner i erstatning for tapt tilskudd siden de startet linjen i 2005.

Steinerskolen i tapte i tingretten, som kom frem til at Kongshaug er en internatskole og dermed ikke lik steinerskolen.

Steinerskolen anket dommen til lagmannsretten, som for kort tid tilbake konkluderte med at skolenes musikklinjer er like «i den forstand at begrunnelsen for å gi Kongshaug tilleggsbevilgning er treffende også for Steinerskolen.»

«Har rett til å prioritere»

Samtidig skriver lagmannsretten at Stortinget har rett til å gjøre bevisste prioriteringer, også der det innebærer en forskjellsbehandling: «at en institusjon får tilskudd gir ikke juridisk rett for andre liknende institusjoner å få tilsvarende tilskudd.»

Kravet om erstatning ble dermed avvist. Bernard Daub ved Steinerskolen tar det likevel som en halv seier.

– Vi har fått medhold i at vårt tilbud er likeverdig, men tilskuddet er tydeligvis et politisk og ikke et juridisk spørsmål, sier han.

Steinerskolen anker nå saken til Høyesterett.

Spørsmålet om Steinerskolen kan vente seg ekstrabevilgning over statsbudsjettet for neste år og fremover, overlater lagmannsretten til de folkevalgte.

– Oslo by steinerskole har anket saken til Høyesterett, og det er derfor ikke aktuelt å kommentere denne saken nå, skriver kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet, Ragnhild Irene Skaara, i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.