- Det er en veldig klar sammenheng. Tallene på fullføring i videregående følger karakterskalaen, sier seniorrådgiver Rita Aanerud i Statistisk sentralbyrå (SSB) til DN Talent.

71 prosent av elevene som begynte på videregående opplæring i 2008, hadde fullført i 2013. Det er en økning på 1,3 prosentpoeng sammenlignet med ifjor, viser nye tall fra SSB.

Foreldres utdannelsesnivå har fortsatt stor betydning for hvem som kommer seg gjennom videregående.

Det samme gjelder karakterene fra ungdomsskolen: Jo lavere karakterer, jo lavere fullføringsprosent.

Også skille mellom god og best

- Det er litt pussig at det også er forskjell på fullføringen blant de som fikk 45 karakterpoeng og de som ligger på 55 poeng, sier Aanerud.

Selv blant elevene som har fire, fem eller seks i karaktersnitt er det nemlig forskjeller. Blant elevene som har 40 til 44 karakterpoeng fra ungdomsskolen, fullførte 72 prosent videregående i løpet av fem år (innen 2013). Blant elevene med høyest snitt, 55 poeng eller flere, fullførte 93 prosent.

Karakterpoengene er snittkarakteren ganget med ti. 60 poeng er maks poengsum fra ungdomsskolen.

 

 

«Best på det meste»

Sogn og Fjordane har høyest gjennomstrømning av elever som startet på videregående i 2008. 78 prosent av elevene i det nest nordligste vestlandsfylket oppnådde studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år, melder SSB.

Noe av forklaringen er nettopp elevenes karakterer fra ungdomsskolen. Sogn og Fjordane har de siste årene vært fylket med flest grunnskolepoeng per elev. Ifjor var poengsnittet i fylket 42,1.

- Sogn og Fjordane er best på det meste, det pleier vi å si. De har veldig gode resultater, sier Aanerud i SSB.

Les også: Her bor de flinkeste elevene

Akershus, Oslo og Vest-Agder ligger også på gjennomstrømningstoppen. I Akershus fullførte 76 prosent videregående innen fem år, i Oslo og Vest-Agder fullførte 74 prosent av elevkullet.

De svakeste resultatene står de tre nordligste fylkene for. Her fullførte 64 prosent i Troms, 63 prosent i Nordland og 55 prosent i Finnmark, ifølge SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.