Han velger ikke sommerjobb ut fra hvor han får spilt mest volleyball. Men:

– Sett utenfra er konsulentselskaper ofte like. Det sosiale er viktig, og finner du et sted du trives er det ingen grunn til å gå noen andre steder, sier Axel Franck Næss (24).

Som masterstudent innen industriell økonomi ved NTNU tilhører han sammen med medstudent Julie Sand Fuglum (23) og psykologistudent Christoffer Wenaas (26) en gruppe studenter med gode prognoser for å få jobb etter eksamen. Ved å lande en av de ettertraktede prosjektsommerjobbene har de allerede gjort et viktig første steg. Nå gjenstår det bare for begge parter å finne ut om sommermøtet kan utvikles til noe mer varig.

– For oss er dette en rekrutteringskanal, helt klart. Vi er ute etter de beste studentene, og dette er en god måte å komme i kontakt med dem på, sier administrerende direktør Roy Grønli i Accenture.

Siden 1998 har Accenture lagt ned mye ressurser i sine sommervikariater. Nå ansetter det 80 til 90 prosent av sommervikarene i etterkant, og måtte i år avlyse andre runde av opptaket siden pågangen ble for stor. Trioen på volleyballbanen var i bunken sammen med over 800 andre søkere, og for å lande den seks uker lange sommerjobben måtte de vise til gode karakterer, møte på jobbintervju og løse caseoppgaver.

En luftig velkomst

Hos Det Norske Veritas GL (DNVGL) kreves det at vikarene som kjemper om de 13 ledige studentjobbene i «sommerprosjektet» skal dokumentere at de har hatt utenlandsopphold. Hos Siemens har 40 studenter konkurrert i fire måneder om å vinne en sommerjobb. Kommer du først gjennom nål­øyet går til gjengjeld sjarm­offensiven gjerne begge veier.

Da en gruppe av de 130 studentene som hadde utkonkurrert de 1350 andre søkerne til sommerjobbene i Kongsberg Gruppen ankom sitt midlertidige arbeidssted var det via seilbåt, etterfulgt av en båttur i rib.

– Det var en luftig velkomst som fikk opp entusiasmen. Vi har et bra sosialt opplegg og det er viktig å kombinere det sosiale med det faglige. Det er ikke bare spennende teknologi vi kan tilby, det at man har noe etter arbeidsdagen er viktig for å få dem til å velge Kongsberg Gruppen, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Verdensproblemer

I disse jobbene handler det mest om å finne en god match, og mindre om å overta arbeidsoppgavene til dem som drar på ferie.

Oslo, 25.06.2014 Bilde av studentene fra V: Christoffer Wenaas (26), Julie Sand Fuglum (23) og Axel Franck Nøss (23). Reportasje om hvordan bedrifter tiltrekker seg de beste studentene til de mest høythengende sommerjobbene. Accenture hadde 800 søkere til 40 jobber, og måtte avlyse andregangsopptaket pga stor pågang.  80-90 prosent av vikarene får jobb etterpå.
                  Foto: Javad Parsa
Oslo, 25.06.2014 Bilde av studentene fra V: Christoffer Wenaas (26), Julie Sand Fuglum (23) og Axel Franck Nøss (23). Reportasje om hvordan bedrifter tiltrekker seg de beste studentene til de mest høythengende sommerjobbene. Accenture hadde 800 søkere til 40 jobber, og måtte avlyse andregangsopptaket pga stor pågang. 80-90 prosent av vikarene får jobb etterpå. Foto: Javad Parsa (Foto: Dagens Næringsliv)
Både hos Accenture, Kongsberg Gruppen, Difi, Siemens og DNVGL tilbys spesialdesignede prosjekter til studentene, som de skal fordype seg igjennom sommerukene. Hos Kongsberg Gruppen utvikler studentene droner og luftballonger, mens Accenture-studentene blant annet jobber med å «minske overgangen fra den digitale verden til den ekte». Hos DNVGL handler årets studentprosjekt om hvordan løse verdens vannproblem.

– Har dere ikke noen faste ansatte til å fikse dette problemet?

– Jo, men vi vil gi studentene motivasjon ved at de får gjøre noe viktig og konkret. Det er interessant å jobbe med studenter, de stiller ofte med blanke ark og tenker mer fritt, sier Håkon Svebak, leder for arbeidsgiverprofilering i DNVGL.

På volleyballbanen slår studentene ball på sanden til Olympiatoppen. Etter arbeidsdagen ventet motivasjonsforedrag med tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø, og etter kampen skal de grille. Det er «ikke noe ekstravagant», som ledelsen understreker, men like fullt noe de legger stor vekt på.

– Jeg ser på lek og moro som en viktig del av å skape en prestasjonskultur, også for studentene, sier Grønli.

Studentene er enige i at det funker, spesielt siden de skal jobbe tett i grupper og må bli godt kjent raskt. De regner seg som heldige som har kapret en relevant sommerjobb, og understreker det viktigste:

– At man blir tatt seriøst, og får jobbe med reelle arbeidsoppgaver, sier Wenaas.

– Vurderer dere dette som et fremtidig arbeidssted?

– Ja, det handler jo om å finne en match, et sted man trives og hvor de har bruk for det du kan. Nå har vi bare vært her tre dager, og foreløpig er det litt rosa sky. Men det blir vel hardt arbeid etterhvert, det er jo derfor vi er her, sier Fuglum.

Les også:

Fire av ti studenter fullfører ikke
Toppledere surfer mest på jobb
Gutter som jukset med karakterene må møte i retten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.