– Hva er det viktigste du lærte i studietiden?

– Jeg føler at jeg har med meg veldig mye. Medisin er bredt, alt fra rent praktiske ting – fra møter med pasienter til molekyler eller samfunnsmedisin. Faget dekker hele spekteret. Slik sett tilfredsstiller det mye av det jeg er interessert i. Jeg synes det var så gøy å studere at jeg ikke ville slutte. Fordi jeg fortsatte med doktorgrad og postdoktorstipend var jeg på måte en student til jeg var 43 år.

– Hvor mye tenkte du på helsen din som student?

– Ikke så veldig mye. Jeg ble stadig mer opptatt av å for eksempel gå på ski og løpe i skogen, men sammenligner jeg med bevisstheten mange studenter har i dag virker det nokså annerledes. Jeg fikk barn under studiet, i en tid da vi la barna i mageleie og ingen var opptatt av om vi røkte eller drakk alkohol under svangerskapet, bare vi ikke drakk virkelig mye. Vi var heller ikke spesielt opptatt av kostholdet i svangerskapet. I dag lurer jeg på om det kan ha gått for langt.

Les flere «Liv og lære»-intervjuer her.

– Hvordan var overgangen fra studier i Oslo til California?

– Den var interessant av mange grunner. Hjemme trengte vi ikke å skrive noe som helst, vi fikk ingen trening i det. Det viktigste jeg lærte i California var å skrive – vi skrev papers med innleveringer hver uke, måtte lese dem opp for de andre, og ble rangert. Vi lærte om ulike formater, sammendrag, bokanmeldelser, fem sider med dobbel linjeavstand. Det hadde jeg aldri hørt om for, og jeg likte det godt. Jeg har alltid tenkt at norske studenter skriver for lite, det er for lite systematisk skrivetrening.

– Hva er den største forskjellen mellom å være forsker og direktør?

– Som forsker skal du gå i dybden og kunne konsentrere deg i lange perioder om noe snevert og lite. Som leder må du ofte ofre dybden. Det er mange ganger nødvendig for å få oversikt.

– Noen andre tips på tampen?

– Jeg tenker at det er viktig å forfølge det man er interessert i, men også tenke på hva man passer til. Min oppfordring er å ha kontakt med mennesker som kommer fra andre deler av samfunnet og som gjør noe annet enn en selv. Vi tenker for snevert når vi velger studier og yrke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.