– Politikken tok deg før pedagogikken?

– Ja, jeg ble veldig engasjert i Norges Gymnasiastsamband (NGS) på 80-tallet. Det var befriende å møte et miljø med mye diskusjon. Jeg fikk utløp for noe jeg ikke fikk på skolen, derfor sluttet jeg på skolen og tok det siste året som privatist etterpå. Det har jeg ikke angret på, året i NGS er et av de beste i mitt liv. Noen ganger må man bare følge hjertet.

– Men det var en stemme som sa at du bør fullføre videregående?

– Ja, mine foreldre mente nok det var helt udiskutabelt at jeg ikke skulle fullføre.

– Og så ble det lærerskolen?

– Ja, senere. Først jobbet jeg i AUF og ble fort organisasjonssjef. Det var ganske tøft å være arbeidsgiver i en alder av 20 år og plutselig ha mange millioner i budsjett og ansvar for 40 ansatte. Men jeg liker mennesker, og det var derfor jeg startet på lærerutdannelsen.

– Noe du skulle ønske du hadde lært?

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde tatt jus eller økonomi, for eksempel. Jeg sier til mine barn at jeg ikke er et eksempel til etterfølgelse. Med fullført utdannelse hadde jeg kanskje hatt andre typer jobber. Formell utdannelse blir verdsatt.

– Hva tar du med deg fra årene i politikken?

– Evnen til å kommunisere tydelig og få frem et budskap på kort tid. Den kanskje dårligste siden av politikken, som jeg ble frustrert av, var at det var vanskelig å fatte avgjørelser. Det var utredninger og utredninger. Det første jeg sa til mine ansatte nå, var at jeg kommer til å gjøre feil. I politikken og byråkratiet er det for lite vågalhet, beslutninger blir utsatt og utredet. Det var viktig for meg å bygge en kultur i Redningsselskapet som sier at det er lov å gjøre feil.

– Er det for mange studenter i Norge?

– Det kommer an på hvilket nivå. Vi trenger folk med bachelorgrad og vi trenger fagarbeidere. Det er dyrt for samfunnet om alle skal ha en mastergrad.

– Noen andre råd på tampen?

– Jobb hardt. De fleste drømmer om å gjøre noe stort, bli rike, et eller annet. Utdannelse er en liten brikke, det aller viktigste er din evne til å jobbe og stå på. Du kan ha de beste karakterene fra det fineste universitetet, men kommer du kvart over ni og går halv tre, får du ikke jobb hos meg. Da vil jeg heller ha de med litt dårligere karakterer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.